De unge fra Dysleksicentret arbejder med et nyt huskunstnerprojekt. Foto: brie

De unge fra Dysleksicentret arbejder med et nyt huskunstnerprojekt. Foto: brie

Se billederne: Det har jeg ikke prøvet før, det er jeg sikkert god til

Et nyt huskunstnerprojekt støttet af Statens Kunstfond er i gang i Egelundskolens dysleksicenter

Af
Jørgen Brieghel

billeder ”Vi arbejder efter Pippi Langstrømpes motto: Det har jeg ikke prøvet før, så det er jeg sikkert god til!”

Det fortæller Eva Juul Sørensen, lærer på Egelundskolens dysleksicenter. Sammen med arkitekt og kunstner Maya Peitersen er der i denne uge gang i et såkaldt huskunstnerprojekt for de 15 ordblinde børn i centret. Det er andet år, der samarbejdes om den slags projekter, og erfaringerne er rigtig gode.

”Maya er super inspirerende. Hun ser de unge, kan motivere dem og få dem til at prøve grænser af. De maler billeder og oplever, at det kan de faktisk godt finde ud af. De mestrer det, og sammen får vi skabt noget flot. Det giver selvværd, og det er meget værd, når man har et handicap som de unge har i dysleksicentret”, siger Eva Juul Sørensen.

Mit liv

”Mit liv” er overskriften på årets huskunstnerprojekt. Projektet er finansieret af Statens Kunstfond og Albertslund Kommune.

”’Mit liv’ tager udgangspunkt i det at bryde med traditioner og mønstre i familie og omgangskreds og i stedet vælge sin egen vej i livet”, fortæller Maya Peitersen. ”Dette valg kan være svært at tage, da det kan medføre ensomhed, foragt og udstødelse fra de nærmeste. Det er altid svært at bryde med det kendte for at søge egne erfaringer og nye tilhørsforhold, selvom man måske føler sig utilpas i sine vante omgivelser. Man ved hvad man har, men har kun en vag fornemmelse af, eller en glitrende drøm om hvad man måske kan få.”

Bryde mønstre

Inden Maya Peitersen dukkede op i klassen med sine akrylfarver og lærreder, havde Eva Juul Sørensen talt om emnet med eleverne. Der var blevet vist film og snakket om det at bryde mønstre.

”Det er nok ikke lige det, man tænker mest på, når man går i skole, men alle kender alligevel til et eller andet, som de måske gerne vil bryde med”, fortæller Maya Peitersen. ”Det kan være nogle kammerater, som man godt kan se, ikke er gode for en på lang sigt, og som man måske har løst til at bryde med. Det kan være et liv, som man har lyst til at ændre på”

De 15 børn og unge skal så med inspiration fra Maya Peitersen, samt i forskellige mønsterbryderes livshistorier, hver skabe en tuschtegning af et mønster, en maske og et maleri. Det hele bliver til slut bygget ind i en stor installation, af trærammer og tråd, der bliver udstillet på Albertslund Rådhus 11.-28. februar.

Der er fernisering på rådhuset, hvor alle er vellkomne, mandag 11. februar kl.16-17.

Publiceret 07 February 2019 05:00