Erling Poulsen. Privatfoto

Erling Poulsen. Privatfoto

Rundetaarns observator fylder 70 år

Erling Poulsen bor i Albertslund

Rundetaarns observator, Erling Poulsen, er en mand, der kan sin historie.

Hvis man spørger til hans fødselsdag, får man således at vide, at hans far forsøgte at få hans mor til at holde på ham, så han kunne blive født på Cæsars dødsdag en dag senere.

Det lykkedes ikke, og i stedet ramte Erling Poulsen ikke alene Karl Marx’ dødsdag, men også fødselsdagen for Einstein, som kom til verden nøjagtig 70 år tidligere.

Både historien og videnskabshistorien har fulgt Erling Poulsen, der er uddannet lærer, men i begyndelsen af 1980’erne blev tilknyttet Rundetaarn som medlem af Københavns Astronomiske Forening, der stod for at bemande Rundetaarns observatorium, da det genåbnede efter en tid i dvale.

Da Rundetaarn i 1987 arrangerede en stor udstilling om Tycho Brahe i samarbejde med Landskrona Museum, faldt det naturligt at bede Erling Poulsen om at stå for den, og udstillingen blev vist både i København, Landskrona, Malmø, Ystad og Prag.

Siden indtrådte Erling Poulsen i en stolt række af observatorer i Rundetaarn og fik ansvaret for stedets astronomisk-historiske samling, samtidig med at han gennem mange år har delt ud af sin store viden på rundvisninger for alt fra 0.-klasser til universitetsprofessorer.

Også i den bredere offentlighed vil mange være stødt på Erling Poulsen, der har givet talrige interviews om astronomiske emner og ofte er den, medierne ringer til, når der er måne- eller solformørkelse, eller når der er spidsfindigheder ved kalenderstoffet, der skal forklares, så alle kan være med.

Erling Poulsen er gift og bor i Albertslund, og når han ikke lige bruger tiden på Rundetaarn, passer han flittigt sine børnebørn, nørkler med slægtsforskning eller er på rejse.

Bare helst ikke med fly. Hvor meget han end holder af at betragte himlen gennem Rundetaarns store kikkert, foretrækker han nemlig at holde sig på landjorden, når turen går udenlands.

Fødselsdagen er 14. marts 2019.

Rasmus Agertoft

Publiceret 13 March 2019 06:00