Vestskovens dyr har vænnet sig til biler. Foto: Naturstyrelsen

Vestskovens dyr har vænnet sig til biler. Foto: Naturstyrelsen

Pas på: By-hjorten er ikke bange for biler

Forår er højsæson for påkørsler af hjorte – også i Albertslund. Derfor laver Albertslund Kommune en oplysningskampagne i samarbejde med Naturstyrelsen

Af
Jørgen Brieghel

kampagne Langs Vestskovvej i Albertslund blev bevoksningen i efteråret 2016 kraftigt beskåret, dels for at lette arbejdet med at lægge elkabler i jorden og dels for at skabe lys og luft omkring vejen.

Forventningerne var, at den manglende bevoksning ville få rådyrene til at holde sig inde i buskadset væk fra vejen – men det gik stik modsat.

Da træer og buske forsvandt, voksede saftigt græs frem og tiltrak flere dyr, der krydser Vestskovvej fordi vejen nu går gennem det indbydende spisekammer.

Når der er flere dyr, er risikoen for at påkøre dem også større.

De lokale schweishundeførere, der arbejder sammen med Naturstyrelsen, og tilkaldes når der sker påkørsler, har de seneste år oplevet en stigning i antallet af påkørsler i disse områder.

Det oplyser man i Albertslund Kommune. Her planlægger man sammen med Natursatyrelsen en kampagne, der i løbet af marts og april skal gøre bilisterne opmærksomme på, at der på Vestskovvej og dele af Ledøjevej færdes mange rådyr, og at bilisterne derfor bør sænke hastigheden og være særlig opmærksomme. At påkøre et rådyr kan være en voldsom og dyr oplevelse.

Det har desværre haft modsat effekt, at bevoksningen langs Vestskovvej blev fjernet. Det har nemlig tiltrukket hjorte. Arkivfoto: Naturstyrelsen

Det har desværre haft modsat effekt, at bevoksningen langs Vestskovvej blev fjernet. Det har nemlig tiltrukket hjorte. Arkivfoto: Naturstyrelsen

Kampagne

Hjortekampagnen kan man opleve på to udsatte strækninger; Ledøjevej lige syd for kommunegrænsen samt på Vestskovvej.

Fra Sidst i marts til sidst i april vil man udover ”Din fart” viseren, der blinker, når man køre hurtigere end de tilladte 80 km/t kunne opleve plakater, der fortæller, at det er her man skal være særlig opmærksom.

Pas særligt på i skumringstiden

At tage køreturen gennem skoven nyder mange, og især synet af forårets spiren og grønne blade på træerne er en fryd for øjet. Men tager man turen gennem skoven efter mørkets frembrud eller ved daggry, kan det blive en knap så behagelig oplevelse.

"Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter kl. 21. Det skyldes, at solen går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i skumringstiden," udtaler Stephan Springborg, naturvejleder hos Naturstyrelsen, Hovedstaden

”Udover nye lam i trafikken, stiger råbukkenes aggressionsniveau også i marts og april. De "hævder revir", som betyder, at de fastslår opdelingen af skoven mellem bukkene. Opdelingen af skoven er en indledning til parringssæsonen, der starter i slutningen af juli og frem til august, siger Stephan Springborg.

Travl tid

"Foråret er en tid med voldsom aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder deres revir; hvilket ofte resulterer i, at andre bukke jages væk og derfor må krydse vejen”, siger Stephan Springborg.

"Derudover er april til juni også perioden, hvor råerne føder nye lam, og derfor skubbes de nu knap ét år gamle lam ud fra mors skørter. Det betyder en masse uerfarne rådyr-teenagere, som skal finde nye steder at være," tilføjer han.

Vær ekstra på vagt

”Vi håber, at kampagnen vil få bilisterne til at være ekstra på vagt de to strækninger, hvor vi ved at hjortene ofte krydser vejene. Det gælder om at sænke farten og være opmærksom, så når man sikkert frem, siger trafiksikkerhedsmedarbejder, Stine Høier fra Albertslund Kommune.

”Selvom det er meget sjældent at bilister kommer fysisk til skade ved en hjortepåkørsel, kan forskrækkelsen kan godt sidde i kroppen i længere tid. Det, og så omkostningerne ved reparation af biler, vil vi godt spare borgerne for”.

Publiceret 20 March 2019 09:00