Det var vigtigt at få jordstænglerne med, da man flyttede orkidéen Skovhullæbe. Foto: Cowi

Det var vigtigt at få jordstænglerne med, da man flyttede orkidéen Skovhullæbe. Foto: Cowi

Fredet orkidé flyttet - nu kan arkæologer undersøge Hyldager

Orkidéen ”Skov-Hullæbe” vokser i Hyldagerparken. Det er en fredet plante, som Miljøstyrelsen har givet kommunen tilladelse til at flytte

Af
Jørgen Brieghel

natur I begyndelsen af april går arkæologerne fra Kroppedal i gang med forundersøgelserne af Hyldagerparken i gang. Forundersøgelserne skal til, inden der sker mere med det fremtidige Hyldager Bakker projekt.

Der har været en lille forhindring, inden arkæologerne kunne gå i gang. Albertslund Kommunes rådgiver, Cowi, fandt i forbindelse med en miljøscreening ud af, at orkidéen Skov-Hullæbe vokser i den sydlige del af området. Orkidéer er fredede planter, så inden man går i jorden, skulle det besluttes, hvad man gjorde ved planten.

”Skov-Hullæbe er en af Danmarks mest almindelige orkidéer. I Albertslund vokser den bl.a. også i Birkelundparken. Den vokser typisk i halvskygge. Den er lidt undseelig, men det ændrer ikke ved, at man ikke bare kan fjerne den. Den er på EU’s liste over fredede plantearter. Så vi søgte tilladelse hos Miljøstyrelsen til at flytte planten. Vi fik tilladelsen og fik lov til at flytte orkidéen over på den modsatte side af åen”, fortæller Jan Holm, landskabsarkitekt i Albertslund Kommune.

Orkidéerne blev flyttet i slutningen af februar, da planten stadig var i dvale.

”Det var vigtigt, at vi var forsigtige med planten og fik alle rødder og jordstængler med. Det hele er dokumenteret med foto til Miljøstyrelsen”, fortæller Jan Holm.

Planen er nu, at den sydligste del af området ryddes i uge 14 for at give plads til de arkæologiske forundersøgelser.

Skov-Hullæbe

Skov-Hullæbe er en stor plante der bliver fra 30 til 50 cm høj, men det er ikke usædvanlig at den

bliver omkring 1 meter høj. Skov-Hullæbe får fra 10 til 30 blomster, men kan have helt op til 100

blomster. Blomsterne dufter kun lidt.

(Kilde: DK-orkideer.dk)

Publiceret 24 March 2019 08:00