En tydeligt glad og overrasket Malene Dyrholm blev kåret som

En tydeligt glad og overrasket Malene Dyrholm blev kåret som "Hverdagens helt". Foto: brie.

Hverdagens helt: Troede hun skulle til møde med kommunen

At stå for uddeling af gratis mad er en kæmpe udfordring, fortæller Malene Dyrholm

Af
Finn Due Larsen

Hæder "Goddag, Malene Dyrholm - du er kåret som en af hverdagens helte!"

Med de ord trådte avisens udsendte onsdag eftermiddag indenfor i BlokArt i Blokland, udstyret med en stor, farverig buket blomster.

Den skulle Malene Dyrholm have, fordi hun dels er leder af besøgstjenesten i Røde Kors, dels er medstifter af Stop Spild Lokalt i Albertslund, hvor hun er blevet formand.

"Hun bruger mange timer om dagen på blandt andet at køre rundt til butikker og lave aftaler om overskudsmad, så det kan komme albertslunderne til gavn", lød det i indstillingen, og den udløste altså buketten for marts måned til Malene Dyrholm.

Maduddelingen finder sted i BlokArt, og derfor havde AP i samarbejde med Helene Eskildsen sørget for at Malene Dyrholm skulle møde op en halv time tidligere end normalt, hvor folk plejer at stille sig i kø til overskudsmaden. Med begrundelsen, at hun skulle til "møde med kommunen".

Det kniber indimellem med pladsen til maduddelingen i BlokArt. De frivillige håber på et større lokale.

Det kniber indimellem med pladsen til maduddelingen i BlokArt. De frivillige håber på et større lokale.

Større lokale og sponsor

En tydeligt overrasket Malene Dyrholm blev meget glad for buketten og anerkendelsen:

"Det er da rigtigt fint", smilte hun.

Men midt i glæden var der også lidt ærgrelse at spore hos den ihærdige ildsjæl. For hun kunne nu godt have brugt det der møde med kommunen.

"Det er en kæmpe udfordring at stå for mad-uddeling", fortalte hun.

Blandt udfordringerne er, at lokalet i Blokland er midlertidigt, og de frivillige venter på at kommunen finder et større lokale der kan rumme aktiviteterne og blive godkendt af Fødevarestyrelsen..

"Lige nu afventer vi at få aftaler på plads med Aldi og Rema 1000. Vi er udfordret af, at vores udbud og mængder er meget svingende fra dag til dag , fordi det jo afhænger af hvad der er tilovers. Vi ved for eksempel først om eftermiddagen om vi skal hente fra Nemlig.com, som donerer virkelig store mængder varer i megt fin kvalitet. Lige nu henter vi dagligt en masse fra Føtex i Albertslund, som hovedsagligt er brød, og vi er lige begyndt at kunne hente overskydende salater og smørrebrød fra slagter Karl Johan. Vi glæder os til at til at kunne tilbyde et større udvalg af varer, når vi får flere faste aftaler."

De største udfordringer lige nu er pladsen i lokalet, det svingende vareudbud, og hvordan de frivillige kan sikre at de der trænger mest får først, uden at andre føler sig forbigået.

"Og så har vi et stort behov for en lokal sponsor der vil hjælpe med at dække de frivilliges kørselsudgifter eller måske ligefrem låne os en varebil."

Cykelture for ældre

Men trods udfordringerne er der meget Malene Dyrholm glæder sig over:

"Det at arbejde frivilligt giver en fantastisk følelse", siger hun, og beskriver indsatsen sådan her:

"Jeg hader spild - spild af liv og spild af mad og ting. Tal fra Røde Kors viser, at 350.000 mennesker er ufrivilligt alene og føler sig ensomme, og tallet er stigende. Det er jo et helt uhyrligt spild af liv. Overskud af tid bliver en byrde for den enkelte i stedet for en ressource for samfundet, det er forrykt og meget sørgeligt".

Udover Stop Spild er Malene Dyrholm som nævnt også leder for Røde Kors Besøgstjeneste. Her har hun netop deltaget i et møde med Cykling uden Alder i Albertslund, hvor man skulle finde ud af at starte et samarbejde. Hvor besøgsvenner kan bestille en cykeltur for to personer og også selv blive cykelpiloter, eller komme med som føl og møde modtagere den vej.

"Og begge mine hjertesager kan kobles sammen til en smuk enhed, hvor Cykling uden Alder kan køre mennesker, der mangler selskab, transport og mad hen til vores Madoase i Blokland", siger hun.

Vi har lovet at sige fra Malene Dyrholm, at Stop Spild Lokalt Albertslund har sin egen Facebook-side, og Cykling uden alder er at finde på hjemmesiden cyklingudenalder.dk.

Samt at hvis man vil have fat i Besøgstjenesten, er det på telefon 42416330.

FAKTA

Hverdagens helte

På AP vil vi gerne hædre dem, der gør en forskel i hverdagen for andre. Derfor vil vi en gang om måneden hædre "Hverdagens helte".

Vi vælger ud fra indstillinger fra læserne. Hvem synes du skal være næste modtager? Send dit forslag med begrundelse til ap@albertslundposten.dk, skriv "Hverdagens helte" i emnefeltet.

Eneste betingelse for at komme i betragtning til hæderen er at man enten skal bo eller arbejde i Albertslund Kommune.

Publiceret 26 March 2019 06:00