Drop giften - brug lugehjernet og vind buske til dit boligområde. Arkivfoto

Drop giften - brug lugehjernet og vind buske til dit boligområde. Arkivfoto

Drop sprøjtegift og vind buske til dit boligområde

Agenda Centeret inviterer haveejere i Albertslund til en konkurrence om ikke at bruge sprøjtegift

miljø Agenda Centeret vil nu gøre en ekstra indsats for at mindske brugen af sprøjtegifte i private haver.

Det skal ske i en konkurrence mellem boligområderne, hvor præmierne er buske til alle deltagende husstande.

”Vores natur og vores grundvand er presset af brugen af sprøjtegifte, ikke blot fra landbruget, men også fra privates brug i deres egne haver”, siger Signe Landon fra Agenda Centeret. ”Faktisk er det sådan, at vandværkerne finder sprøjtegiftrester lige så hyppigt under byområder, og ofte i meget højere koncentrationer end under landbrugsarealerne. En af grundene er, at sprøjtegift under asfalt og fliser ikke kan nedbrydes. En anden grund er, at alt for mange haveejere ikke har styr på brugen og doseringen af sprøjtegift.”

Signe Landon fortæller, at der i 2017 i Danmark blev solgt 20 tons sprøjtegift til private haveejere.

”Hvis blot 0,3 % af den samlede aktive mængde giftstof i denne sprøjtegift siver ned i grundvandet, kan det ødelægge grundvand i mængder, der svarer til hele den danske befolknings forbrug i 3 år. Derudover er det med til at ødelægge hele det økosystem, som de insekter og det ukrudt, man vil bekæmpe, indgår i”, fortæller Signe Landon.

Det er baggrunden bag den konkurrence, Agenda Centeret nu udskriver.

Vind buske

”Vinderen af konkurrencen bliver det boligområde, hvor den største andel af husstande har registreret deres have. I det vindende område vil alle registrerede husstande få en busk, der er god for biodiversiteten, til deres have”, understreger Signe Landon. ”Vi har her ved konkurrence start 118 haver i Albertslund, der er tilmeldt, men det tænker jeg, at vi må kunne gøre meget bedre. Derfor har vi også sendt information om konkurrencen rundt til bestyrelserne i de boligområder, hvor der er haveboliger, med opfordring til at gribe fat i deres beboere. I skrivende stund har 12 boligområder tilmeldt sig konkurrencen, der løber indtil den 24. juni, så der er lidt tid til at få sig tilmeldt og få spredt det til sine naboer. Selvom dit boligområde ikke deltager i konkurrencen, så gå alligevel ind og tilmeld dig”.

Det gør man på www.giftfri-have.dk

”I Albertslund er vi allerede gode til at passe på den enestående ressource, vi har dybt nede i jorden. Det er vi i og med, at vi er den kommune i Danmark, der har det laveste vandforbrug pr. indbygger. Hvis vi også kunne blive den kommune i Danmark med flest tilmeldte giftfrie haver, ville det bare være kæmpe stort”, lyder den afsluttende slet skjulte ambition fra Signe Landon.

Publiceret 15 May 2019 06:00