Rygning er forbudt på skoler i Albertslund fra 1. august i år. Arkivfoto

Rygning er forbudt på skoler i Albertslund fra 1. august i år. Arkivfoto

Albertslund indfører tobaksfri skoletid og røgfri arbejdstid

Fra det nye skoleår skal skoletiden være tobaksfri. Og om et år bliver det fulgt op af røgfri arbejdstid i Albertslund Kommune

Af
Jørgen Brieghel

stærk tobak Albertslund Kommune er i gang med at lave en ny sundhedspolitik, hvor tobak bliver et vigtigt fokusområde. For at støtte kommunens nye sundhedspolitik og en generelt bedre sundhedstilstand for borgerne, indfører Albertslund fra august i år tobaksfri skoletid og fra næste år røgfri arbejdstid.

Den lange indkøringsfase giver plads til at give ansatte tilbud om rygeafvænning. Desuden anbefales det, at rygning i egen bil ikke forbydes, og at medarbejdere som ikke har betalt frokost kan ryge i deres frokostpause.

Det har kommunalbestyrelsen netop besluttet.

Røgfri skoletid

Den røgfri skoletid er en sag, som har været længe undervejs og bl.a. været i høring.

Formand for Børne- og skoleudvalget, Marianne Burchall (Soc.) sagde om sagen:

”Antallet af unge rygere i Albertslund stiger desværre. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. Vi har siden 1. januar 2018 været med i et samarbejde med andre kommuner om rygestopindsatsen på Ungeområdet ’Bliv vinder uden tobak’, hvor målet er en røgfri generation i 2030. 12 skoler i samarbejdsprojektet er nu røgfrie. Flere høringssvar har efterlyst, at der var fokus på tobaksfri skole, da der ude på skolerne opleves snus. Når vi taler om tobaksfri skole dækker det selvfølgelig al rygning herunder bl.a. e-cigaretter og snus - jeg tænker nu også at lattergas er en del af dette,” sagde Marianne Burchall. ”Jeg tror på at oplysningen og forebyggelse er vejen frem, og jeg har fuld tiltro til at de ude på skolerne finder en god måde at sikre en konstruktiv dialog med eleverne.”

Nej til sanktioner

Helge Bo Jensen (Enh.) var enig i, at rygning blandt unge er et stort problem:

”Derfor er vi også enige i hensigten bag forslaget. Jeg oplever selv, at pænt mange ryger. Noget af motivationen er kammeratskabet. Men der er også meget protest i forhold til de voksne. Vi vil selv bestemme! Når man så begynder at jage de unge rundt med tilsyn, vil det ikke hjælpe. Hvis man nøjes med at gøre det her til en hensigtserklæring, så er det fint. Derfor har vi to ændringsforslag: At der ikke føres tilsyn uden for skolernes matrikler. Lærerne skal ikke forfølge børnene uden for skolen. Og at der satses på information og dialog – og ikke sanktioner.”

Også e-cigaretter

Dogan Polat (Soc.) sagde:

”Hvis vi ikke handler nu, vil to elever fra hver klasse dø senere i livet på grund af rygning – det står der i bilag til sagen. Når der står tobaksfri, skal det også gælde e-cigaretter. Der er stoffer i e-cigaretter, som er skadelige. Det stiller jeg som ændringsforslag.”

Nils Jul (Kons.) sagde, at ”når flere og flere unge begynder at ryge igen, så kalder det på handling. Det må være op til den enkelte at være ryger. Men vi skal skåne dem i en tidlig alder at træffe den beslutning. Vi skal skåne dem i den tidlige alder. Sanktioner er det samme som, hvis elever drikker øl i skoletiden. Det har skolen regler for at tage sig af. Vi er meget for den her sag. Det her er mere mildt end at hæve cigaretprisen til 120 kr.”, sagde han.

Skal ikke være lærernes opgave

Mehmet Kücükakin (SF) sagde, at SF tror mere på, at oplysning og information fra unge til unge er vejen frem.

”Ja, færre unge skal ryge – og de starter i udskolingen. Men jo mere kontakt og oplysning, jo bedre. Vi er bekymrede for, hvem der skal tage sig af sanktioner uden for skolernes matrikler. Det skal ikke være en ekstra opgave over for lærerne, så derfor er vi ikke begejstrede for den del af sagen”, sagde han.

Steen Christiansen (Soc.) sagde, at han har fuld tillid til at skolerne selv kan finde sanktioner.

”Skolen har tilsynsforpligtelse i undervisningstiden. Den gælder også uden for skolens matrikel – med mindre man har aftalt andet med forældrene, så er det deres ansvar. Skolen tilrettelægger jo selv sit tilsyn”, sagde Steen Christiansen.

Rygning er noget møg

Brian Palmund (V) sagde det lige ud: ”Rygning er noget møg. Hvis man opfandt tobak i dag ville det blive bandlyst straks. Men vi har traditioner med rygning, som gør at det ikke bare forbydes. Når vi så ser i statistikerne, at unge der ryger er stigende, så må tage næste nøk i min verden. Om sanktioner: Det her skal behandles, i samme kategori som hvis en lærer opdager, at elever har drukket vodka i skoletiden”, mente han.

Og Marianne Burchall understregede:

”Tobaksfri skoletid begynder det, at når de møder til de går hjem, er der tobaksfri skoletid. Jeg tror også, at mange unge har det godt med, at de kan sige: Jeg vil ikke starte med at ryge, for det må vi ikke i skoletiden. Og så synes jeg også, at vi skal sende et signal til ungdomsuddannelserne i kommunen om, at vi har vedtaget tobaksfri skoler.”

Herefter var der afstemning om forslagene. Hovedforslaget blev vedtaget med tilføjelserne, at røgfri skoletid gælder både lærere og elever, og det gælder også e-cigaretter.

For mere dtealjerede afstemningsresultater: Se www.albertslund.dk

Publiceret 22 May 2019 07:00