En vikingeskovhuggers vigtigste værktøj var fældeøksen og træktovet. Foto: Vikingebro

En vikingeskovhuggers vigtigste værktøj var fældeøksen og træktovet. Foto: Vikingebro

Open By Night på Kroppedal

Kom med tilbage til dengang vikingerne brændte skoven til kul

nat i museet Kroppedal Museum holder Open by Night, hvor man kan se museets nye vikingeudstilling, og komme med på tur ud i landskabet og ind i vikingernes skov. Det sker På Kr. Himmelfartsdag torsdag 30. maj kl. 18,30-21.

For vikingerne var træerne vitterligt forbundet med evigt liv, og skovene var altgørende for deres overlevelse. Det var i skovene, at vikingerne skaffede de store kraftige egestammer til byggeri og de lange, lige kæppe, til redskaber og hegn. De kraftigste af kæppene brændte man til trækul, som var nødvendigt for at kunne smede jern og stål. Derfor dyrkede de bæredygtig skovdrift, og sørgede altid for at træerne kunne danne nye skud, når træet var fældet. Det er det, man kalder at stævne.

På turen kommer du med ind i stævningsskoven og finder spor efter Thor, Freja og Yggdrasil. Du bliver klogere på vikingernes tro og overtro, samt den dramatiske indsats som vikingetidens skovhuggere har lagt i at udnytte og bevare skovens ressourcer.

”Her får du en unik chance for at opleve skoven som vikingerne så den og brugte den” siger vikingeskovhuggeren Kristian Blicher Jepsen, som leder turen. Han er til daglig naturvejleder på Vikingebro – et formidlingsprojekt i Store Vejleådalen, med mange spændende tilbud til alle børn og voksne på Vestegnen.

Vandreturen på ca. 4 km. går først til Vikingebroen - verdens længste nuværende vikingebro og -vej. Broen bliver konstrueret af egetræ og giver derfor indtryk af hvor imponerende et bygningsværk vikingerne kunne udføre med skovens vigtigste råstof.

Herefter går turen gennem Vikingelandsbyen og op til Stævningsskoven, hvor vikingeskovhuggeren fortæller, hvordan han udvælger de stammer, der er klar til stævning og hvilke, der skal stå tilbage mange år endnu.

Deltagerne skal også høre om hvordan et skævt eller et tvedelt egetræ kunne blive til stævnen på et vikingeskib eller vognstangen på en vikingevogn.

Man kigger også på den flora og fauna, der dukker op i takt med at skoven bliver mere lysåben.

Foto: Vikingebro

En vikingeskovhuggers vigtigste værktøj var fældeøksen og træktovet.

Publiceret 27 May 2019 06:00