Flaget er blevet lidt slidt, så jeg ønsker mig et nyt, siger Henning Lindhardt. Foto: due.

Flaget er blevet lidt slidt, så jeg ønsker mig et nyt, siger Henning Lindhardt. Foto: due.

Flaget fylder 800 år: 'Der skal ikke blomster på min kiste, men Dannebrog'

Flaget har betydet meget for mig, siger Henning Lindhardt, tidligere konservativt byrådsmedlem, i anledning af Dannebrogs forestående, runde dag

Af
Finn Due Larsen

"Der er ingenting, der maner, som et flag, der går til tops, mens det drager vore hjerter og vort sind mod himlen op..."

Den sang har en helt særlig betydning for Henning Lindhardt. Det tidligere kommunalbestyrelses-medlem i Albertslund for Det Konservative Folkeparti, der er forfatter til flere bøger om 2. verdenskrig, fortæller i anledning af Dannebrogs 800-årsdag den 15. juni, at sangen satte rigtigt meget i gang for efterhånden mange år tilbage:

"Jeg var spejder som barn, og jeg husker da jeg skulle være med til at hejse flaget. Så sang vi den sang, mens flaget strøg til tops."

Når den 79-årige Henning Lindhardt taler om Dannebrog i hjemmet i Albertslund, er det som om det lige så godt kunne være en livslang kærlighed, der blev beskrevet:

"Flaget har betydet meget for mig. Altid."

"Honnør for flaget"

Kærligheden fortsatte, da han blev vagtkommandør ved Bådsmandsstrædes Kaserne. Også her skulle flaget selvfølgelig hejses op:

"Det skulle gøres helt præcist. Så sagde vi: Honnør for flaget!"

Bådsmandsstrædes Kaserne blev senere til Christiania, men som han bemærker tørt:

"Jeg har nu ikke været der siden jeg gjorde tjeneste der!"

Mange år senere føltes det helt naturligt, at Henning Lindhardt var med helt fremme, da Danmark fejrede 50-året for befrielsen. Han stod i 1995 æresvagt ved fanen ved et lokalt 5. maj-arrangement i Herstedvester Kirke.

Og ja, selvfølgelig har han også flagstang i haven. Den fik han på sin 50-årsdag, og flaget kommer til tops til ære for fotografen:

"Men det er nu blevet lidt slidt. Så jeg ønsker mig et nyt, når jeg bliver 80", griner han.

Intet imod blomster...

Den livslange kærlighed har han allerede besluttet skal fortsætte ind i det næste liv:

"Jeg har sagt, at når jeg skal bisættes skal der ikke blomster på min kiste, men Dannebrog", siger han med bestemt tonefald, men tilføjer så i samme åndedrag, med et lille glimt i øjet:

"Ikke fordi jeg har noget som helst imod blomster!"

Når Henning Lindhardt skal forsøge at sætte ord på, hvorfor følelserne for det rød-hvide flag er så store, bliver der en lille pause. Så siger han:

"Det er jo et symbol, som holder os sammen. Uanset hvor vi står politisk eller religiøst, så er det et samlings-symbol for os danskere. Men altså, det der med at det faldt ned fra himlen, det er jo en gammel skrøne."

"Opkomlinge"

At nogle partier de senere år har profileret sig på det danske og Dannebrog, har affødt kommentarer i samfundsdebatten om at flaget ikke længere er det samme samlings-symbol som tidligere. Men det giver den erfarne ekspolitiker ikke meget for:

"Som konservativ synes jeg det er nogle opkomlinge, der vil tage patent på det danske. De spiller bevidst på det, men jeg ser sådan på det, at mit parti jo er over 100 år gammelt. Man må gerne kalde mig nationalkonservativ, men jeg hører ikke til på nogen yderfløj."

Fra fejringen af 50-året for befrielsen, hvor Henning Lindhardt stod æresvagt i Albertslund. Privatfoto.

Fra fejringen af 50-året for befrielsen, hvor Henning Lindhardt stod æresvagt i Albertslund. Privatfoto.

Publiceret 11 June 2019 05:00