Der skrælles og hakkes løg til gryderetten. Foto: brie

Der skrælles og hakkes løg til gryderetten. Foto: brie

En ferieuge som vikinger for 1000 år siden

Børn brugte en uge af deres sommerferie i Vikingelandsbyen i Risby

Af
Jørgen Brieghel

rødder ”Kom med mig, vi skal ned og lave ler til jordovnen!”, lyder det fra Maria Ojantakanen.

”Altså skal vi bare være slaver!”, indvender et af børnene.

”Ja, I skal bare være slaver”, svarer Maria med glimt i øjet. Hun ved godt, at tonen er fri, og at børnene jo meget gerne vil være med til at arbejde som man gjorde i vikingetiden.

Vikingelandsbyen i Risby danner igen i år rammen om sommerferieforløb for børn i Albertslund. Børnene har tilmeldt sig en uges sommer i Vikingelandsbyen.

Regnvejr

Da AP besøger stedet, har DMI lovet regnvejr fra middag. Så der skal gang i udendørsaktiviteterne fra dagens begyndelse.

”Vi deler jer op i hold – nord og syd. Nord forbereder frokosten, mens syd laver ler til at lukke den jordovn, vi skal bage stegen i”, siger Maria.

Børnene stiller sig på række efter højde. Lidt af en udfordring, fordi mange af dem er næsten lige høje. Men det lykkes, og derefter bliver de delt ind i hver deres hold.

Nordholdet skal først skrælle løg, derefter hakke dem sammen med de gulerødder, der skal puttes i gryden, hvor maden skal tilberedes over bål med tilhørende fladbrød.

Sydholdet går i gang med at hakke den lerede jord fra en stor bunke. Det blandes med vand, så det nærmest ligner god mørtel.

Børnene er gode

”Børnene har været her tre dage, og de er allerede ret gode til at lave mad, hugge brænde og holde gang i bålet”, fortæller Maria.

”I løbet af sådan en uge får de også lejlighed til at fælde træer, til at komme i væveværkstedet, hvor der er lavet bånd og kæmmet uld. Der skal også fodres dyr – vi har f.eks. et par grise gående. Der bliver tid til store dystedag, hvor vi bl.a. har dystet i at huske hinandens navne. Navne er ikke noget, som har så stor betydning i dag. Men når det kædes ind i en lille konkurrence, bliver de rigtig gode til at huske hinandens navne”.

Fredag slutter ugen med besøg af forældre, der inviteres til at komme og spise med.

Det sætter sig spor

Sådan en ferieuge, hvor man prøvet at leve, som vikingerne gjorde for 1000 år siden, den sætter sig spor og gør indtryk.

”En af de instruktører vi har på ferieholdene er faktisk selv startet som feriebarn i Vikingelandsbyen for mange år siden. Nu lærer hun fra sig til de nye feriebørn!”, fortæller Maria.

Når ferieugerne er overstået, lukker Vikingelandsbyen ned. Næsten. Venneforeningen har stadig medbyggeaftener en gang om ugen ferien igennem. Og broarbejdet ligger heller ikke stille. Men det er en helt anden historie.

Publiceret 08 July 2019 08:25