Ungecentret gør meget ud af at skabe et godt ungemiljø. Arkivfoto

Ungecentret gør meget ud af at skabe et godt ungemiljø. Arkivfoto

10. klasserne bliver i Ungecentret

Ungecentret mener, at et 10. skoleår styrker de unge fagligt og giver mulighed for en bredere indsigt og baggrund for valg af ungdomsuddannelse

Af
Jørgen Brieghel

fremtid Faglighed, fællesskab, fordybelse.

De tre ord beskriver indholdet i Albertslunds 10. klasser. Det mener man i hvert fald i Ungecentret, som også fremover står for 10. klasses undervisningen.

AP skrev i forbindelse med rejsegildet på Vestskoven Gymnasium, at 10. klasserne skulle ind her. Det var også på tale på et tidspunkt, men er droppet igen.

”Vi fortsætter vores 10. klasses undervisning i lokalerne på Gymnasievej – og der er ledige pladser”, fortæller Ane Marie Kristensen, leder af Ungecentret.

”Ja, vi har stået for 10. klasses undervisningen i 20 år, og har derfor stor erfaring med at skabe et godt miljø, rettet mod de unge”, siger souschef, Majbritt Svensson. ”Rammerne er gode; vi har foruden gode faglokaler også biograf, kantine med madordning og gode udearealer”.

Derfor 10. klasse

Men hvorfor gå fra folkeskolen over i 10. klasse?

”Mange unge er ikke helt sikre på, hvad de skal vælge. 10. klasse giver mulighed for, at man bliver del af et fællesskab, og man lærer at blive social, robust, tage ansvar for sig selv og andre”, siger Majbritt Svensson.

”Vi prøver at være mere brede og skabe rammer, der forbereder til en ungdomsuddannelse”, siger Ane Marie Kristensen. ”Vi gør meget ud af at fortælle de unge, at der er andre valgmuligheder end gymnasiet. Man kan sagtens gøre karriere ved at tage en erhvervsuddannelse. Og vi skal også gøre op med de myter, som mange har. Et eksempel var en ung, som gerne ville i lære som guldsmed, men forældrene pressede på for at få ham i gymnasiet – ligesom hans søskende. Han tog springet”.

Efter 9. klasse vælger de fleste unge gymnasiet. Men efter 10. klasse vælger over 30 procent af de unge en erhvervsuddannelse.

Fremtidsvalget er ikke let, når man er ung. Arkivfoto

Fremtidsvalget er ikke let, når man er ung. Arkivfoto

Indblik i mulighederne

”Fordi de har fået mere viden om de muligheder der er i erhvervsuddannelserne. Vi gør meget ud af at lade de unge komme ud og opleve de mange forskellige uddannelsessteder, så de får et godt indblik i, hvad der er af muligheder”, siger Majbritt Svensson.

”Samfundet har i den grad behov for unge med en faglig uddannelse, og vi har alle et ansvar for at tale erhvervsuddannelserne op”, mener Ane Marie Kristensen.

”Når man tager 10. klasse i Ungecentret får man tid til fordybelse, fordi der ikke er så mange fag, man skal tage. Man kan vælge fem fag, men de fleste tager kun tre. På den måde bliver de fagligt stærke, og de får ro på”, siger Majbritt Svensson. Ro til at vælge den rigtige uddannelse for dem selv – om det så bliver videre i gymnasiet eller ind på en erhvervs uddannelse.

Man kan læse mere om Ungecentrets 10. klasse på www.auc10.dk

Publiceret 11 July 2019 09:00