Atacama ørkenen er en prøvelse at løbe i. Privatfoto

Atacama ørkenen er en prøvelse at løbe i. Privatfoto

Løber gennem verdens tørreste ørken for at samle penge til syge børn

Thomas Sørensen arbejder som fysioterapeut hos Protreatment i Albertslund. Han deltager til september i et 250 km løb i den chilenske Atacama-ørken

Af
Jørgen Brieghel

godgørende Hvad får en ung fysioterapeut fra Protreatment i Albertslund til at udsætte sig selv for voldsomme udfordringer og deltage i et 250 km langt løb tværs gennem verdens tørreste ørken, Atacama-ørkenen i Chile?

Det korte svar: Han vil løbe for at samle penge ind til syge børn. Helt konkret løber Thomas for at støtte Børneulykkesfondens tiltag ”Legeheltene”.

”Legeheltene” tager ud på hospitaler rundt omkring i landet og sætter gang i bevægelseslege og aktiviteter med de indlagte børn. Formålet er skabe en mere aktiv hverdag for børnene ved at få dem op af deres sygesenge og ud af hospitalsstuerne. For mange indlagte børn er tiden på hospitalet nemlig forbundet med stor inaktivitet og ensomhed.

Thomas Sørensen træner mange timer om ugen. Privatfoto

Thomas Sørensen træner mange timer om ugen. Privatfoto

Arbejder hos Protreatment

”Via mit arbejde hos Protreatment kommer jeg i kontakt med mange forskellige mennesker fra lokalområdet”, fortæller Thomas. ”For et år siden kom jeg i kontakt med Børneulykkesfonden. Og jeg blev meget begejstret for deres tiltag ”Legeheltene”. Som fysioterapeut ved jeg, hvor vigtigt det er, at man kommer i gang med at bevæge sig, efter at være skadet i forbindelse med en sygdom. Hvis det ikke sker, sættes man tilbage i sygdomsforløbet.”

Thomas er dagligt en aktiv idrætsmand, og han var da også klar, da Børneulykkesfonden var med i et bjergbestigningsprojekt i Atlasbjergene, hvor der blev samlet penge ind til Legehelte-projektet.

Nu er han klar til at løbe igen ”Atacama Crossing” hedder løbet, som går gennem den chilenske ørken.

Atacama Ørkenen. Privatfoto

Atacama Ørkenen. Privatfoto

7-dages løb

”Det er et 7-dages løb, hvoraf den ene etape er over to dage. Det er i sig selv en stor udfordring at løbe i en knastør ørken. Samtidig løber vi i 3300 ned til 2500 meters højde, og der er ilten i luften lav. Samtidig skal vi være selvforplejende, så jeg skal løb med mad, sovegrej og sikkerhedsudstyr på ryggen – det vil sige 10-11 kg bag på”, fortæller Thomas.

”Jeg har trænet målrettet til løbet på varme dage her i Danmark – med rygsæk på, og jeg har deltaget i bl.a. Copenhagen Marathon også med 10 kg i rygsækken!”

Thomas træner hver dag, 20-25 timer om ugen. Løb, cykling og styrketræning.

Thomas Sørensen tager afsted til Chile til september. Privatfoto

Thomas Sørensen tager afsted til Chile til september. Privatfoto

Kræver motivation

”Det kræver god motivation at deltage i Atacama Crossing. Jeg har altid haft lyst til at prøve grænser af, og jeg har brug for nye udfordringer. Har det godt med at finde ud af, hvor meget man egentlig kan udsætte den menneskelige krop for. Men det er hårdt for kroppen, og det niveau jeg træner på lige nu, kan jeg ikke holde hele tiden”.

”Nu må vi se, hvordan det går. Jeg føler mig godt rustet til løbet. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Jeg har talt med andre, som har deltaget i Atacama Crossing tidligere, og de har fortalt, at man finder nye sider af sig selv ved at deltage i det løb. Hvis man kan blive et bedre menneske af at løbe, så vil det bare være ekstra godt”.

Det kræver stor motivation at løbe Atacama Ørken løbet. Privatfoto

Det kræver stor motivation at løbe Atacama Ørken løbet. Privatfoto

Løberuten

Løberuten gennem Atacama plejer at være den samme hvert år - dog med små ændringer her og der. Men deltagerne bliver altid briefet på dagen for etapen, om der skulle være ændringer grundet vejrforhold mm. Det er ikke unormalt at ruten kan blive forlænget eller forkortet grundet omstændighederne. Derfor er det heller ikke unormalt at man faktisk ender med at løbe mere end 250km efter de 7 dage.

”Der er 100 deltagere fra det meste af verden. Vi er tre på det danske hold. Men desværre er den ene skadet, så vi kommer formentlig kun to afsted”, fortæller Thomas.

Formålet med løbet er at samle penge ind til

Formålet med løbet er at samle penge ind til "Legeheltene", der aktiverer syge børn på landets hospitaler. Foto: Børneulykkesfonden

Indsamlingen

Hvordan kommer pengene ind?

”Det sker ved kilometerdonationer”, forklarer Thomas. ”Man går ind på min hjemmeside og bestemmer, hvor meget man vil give i støtte til de 250 km, jeg tilbagelægger. Man kan støtte med op til 40 kr. pr km. og ned til 1 kr. pr. km. Støtter man med 1 kr. svarer det til et beløb på 250 kr.”

Der er også mulighed for at give egentlige sponsorater til Thomas Sørensens deltagelse i løbet.

Alle de indsamlede penge går direkte og ubeskåret til Børneulykkesfondens forebyggende arbejde og initiativet Legeheltene.

Man kan læse detaljerne her: www.kilometersponsor.dk.

Se video fra sidste års Atacama Crossing.

Publiceret 14 August 2019 05:00