Tidligere har M. Larsen stået for affalds-indsamlingen i Albertslund, og opgaven blev senere overtaget af Remondis. Den er nu opsagt fra 1. januar. Arkivfoto.

Tidligere har M. Larsen stået for affalds-indsamlingen i Albertslund, og opgaven blev senere overtaget af Remondis. Den er nu opsagt fra 1. januar. Arkivfoto.

Hvem ta'r skraldet: Fem kommuner vil gå sammen

Albertslund vil arbejde på et fælles selskab med Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk

Af
Finn Due Larsen

Skrald Opgaven med at hente affald i Albertslund skal måske fremover være noget der løses af fem kommuner i fællesskab:

Albertslund, Ballerup, Ishøj, Vallensbæk og Furesø.

Et flertal i kommunalbestyrelsen besluttede på det ekstraordinære møde den 13. august at gå videre med planer om at danne et fælleskommunalt, såkaldt §60-selskab. Beslutningen lyder i første omgang på, at den kommunale administration har fået mandat til at forhandle med affaldsindsamleren Remondis om at danne et sådan selskab med de fem kommuner.

Baggrunden er, at Remondis, der har overtaget opgaven med affalds-indsamling fra M. Larsen, oprindeligt havde en aftale der løb frem til 31. marts 2021. Den blev i marts i år opsagt på grund af manglende indtjening, så den ophører 31. december i år, og kommunen skal finde en anden løsning.

V og DF imod

Løsningen med et fælleskommunalt selskab vækker ikke begejstring hos alle partierne i kommunalbestyrelsen. Venstre og DF lod på mødet forstå, at man vil stemme imod forslaget:

"Det er et problem hvis der ikke kan samles affald ind af den leverandør fra 1. januar, men kontrakten har vist sig at være tabsgivende for dem. Det er nogle præmisser der ikke holdt, og så vil man ud af kontrakten, og det kan jeg godt forstå. For det er et firma der er sat i verden for at give penge", sagde Brian Palmund (V), og fortsatte:

"Men vi skal ikke parkere tabsgivende forretning i et paragraf 60-selskab. Vi skulle hellere se på den affaldsordning vi har, og hvordan kan vi levere affaldet til en rimelig pris. Det her virker som om man er mere interesseret i at give leverandøren skylden, i stedet for at finde en god og billig løsning.

Allan Høyer (DF) erklærede sig enig:

"Det er en kedelig sag, som kan ende med en kæmpe regning til os forbrugere. Burde man ikke have været i dialog med Remondis, om hvordan man optimerer indsamling, så de får forretning ud af det? Et paragraf 60-selskab sender et signal at man bare kan underbyde en opgave. Så kan man bare sælge sine aktiviteter."

Ø: Vi må gøre noget

Men Helge Bo Jensen (Enh.) havde et helt andet syn på sagen:

"Det er tydeligt, at på hele det her område, der får de firmaer der står for affaldsindsamlingen monopol- lignende størrelser. De har besluttet sig for at de ikke tjener nok på det, og så orker de ikke at deltage i en ny udbudsrunde. Hvad kan vi så gøre? Så er vi som ansvarlige for affaldsindsamlingen nødt til at foretage os et eller andet. "

Steen Christiansen (Soc.) præciserede, at det var M. Larsen der bød på den oprindelige opgave, og Remondis har herefter vurderet den.

Lars Gravgaard Hansen (Kons.) lod forstå, at han heller ikke er tilhænger af paragraf 60-selskaber:

"Men nu har vi et problem der skal løses. Jeg mener vi bør give forvaltningen mandat til at finde ud af hvordan."

Det var der opbakning til fra Dennis Schmock (Rad.) og Leif Pedersen (SF). Ved afstemningen var kun Venstre og DF imod.

Publiceret 15 August 2019 07:00