Drik gerne kaffe, men tag et glas vand til. Alt med måde, lyder sundhedsrådet fra Faouzia Johannsen, sundhedsformidler på vestegnen.

Drik gerne kaffe, men tag et glas vand til. Alt med måde, lyder sundhedsrådet fra Faouzia Johannsen, sundhedsformidler på vestegnen.

Sundhedsråd:

Alt med måde

Vi fortsætter den lille serie med sundhedsråd fra Sundhedsrådet. Denne gang siger de: Lev sundt og dyrk motion, men gør det med måde

Vi har hørt det til bevidstløshed. Det der med at vi skal spise sundt og røre os noget mere.
Det er også meget vigtigt, det der med den halve times motion om dagen og flere grøntsager og mindre af det fede. Men det er lige så vigtigt ikke at kaste sig alt for voldsomt ud i den sunde livsstil.
Sådan lyder det fra Faouzia Johannsen, sundhedsformidler på vestegnen og medlem af Sundhedsrådet.
"Alt skal være med måde. Det er bedst at trappe langsomt op for det sunde", siger hun.
"Jeg plejer at bruge billedet af en trappe og en rutsjebane. En trappe kan du tage i små skridt ad gangen og stoppe op undervejs ved hver etage. Hvis du løber direkte op af en rutstjebane, glider du ned igen", siger Faouzia Johannsen, der er fra Marokko og mor til tre.
"Vi ved godt det er sundt at spise æbler. Men spiser du et helt kilo, får du tynd mave!"

Begge dele vigtigt

Men vi slipper ikke for begge dele. Det er nemlig både vigtigt med den sunde mad og den gode motion, fastslår hun:
"Det nytter ikke at spise sundt, hvis du ikke rører dig. Omvendt nytter det heller ikke at du løber hver dag, hvis du spiser masser af pomfritter."
Den daglige motion behøver langt fra være en plage. Man kan - apropos trappen - gøre små ting i små skridt, der tilsammen rykker:
"Sørg for at parkere bilen lidt længere væk end du plejer, så du skal gå lidt længere. Eller hvis du skal ud at handle, så gå ned til butikken - og tag bussen hjem", siger Faouzia Johannsen.
Få godt med søvn, hold de timer du skal have for at dække et normalt søvnbehov, lyder et andet råd.

Velvære er sundhed

Og jo, du skal stadig have lov til at have det festligt. Drik gerne et glas vin til fest, og ja, drik også gerne kaffe, men nøjes måske med en kop eller to om dagen.
"Det er igen alt med måde. Kaffe er godt, men bør ikke overdrives. Hvis man kombinerer det med et glas vand, får du også noget af det vand du bør drikke hver dag - og så er vand også godt imod belægninger på tænderne!" griner hun.
For ja, man skal faktisk drikke halvanden til to liter vand hver dag. Det kan lyde af meget for mange, men igen er det et spørgsmål om at ændre her og der på nogle vaner, siger hun.
Lyder det som sur pligt? Det skal det ikke være:
""Det er vigtigt at man har det godt. At man har velvære og glæde ved livet. Det er også sundhed, at mærke livsglæden", fastslår sundhedsformidleren.
due

Publiceret 07 May 2013 06:00