Venskabsbyaftalen underskrives af Grabows borgmester Hans Hummel og Albertslunds borgmester Svend Aage Madsen.

Venskabsbyaftalen underskrives af Grabows borgmester Hans Hummel og Albertslunds borgmester Svend Aage Madsen.

Nu fejres 40 års venskab med Grabow

20 gæster fra Albertslunds venskabsby Grabow i Tyskland kommer til Albertslund for at fejre 40 års jubilæet

For 40 års siden underskrev daværende borgmester i Albertslund Svend Aage Madsen officielt aftalen om en venskabsbyforbindelse med den dengang østtyske by Grabow.
På fredag, 31. maj 2013, kommer 20 gæster fra Grabow til Albertslund, hvor de skal fejre 40 års venskabsbyjubilæet. Det bliver i øvrigt stort set politikerfrit - kun borgmester Steen Christiansen er med for at byde gæsterne velkommen.
De bliver i øvrigt også modtaget af formand for Albertslund Venskabsbyforening, Britta Schneider Jørgensen.
I forbindelse med jubilæet har Kroppedal Museum stået for en udstilling på Hovedbiblioteket, der fortæller om venskabsbysamarbejdet.
Troels Øhlenschlæger fra Lokalhistorisk samling, der har lavet arbejdet sammen med Helge Højberg.
De 20 gæster bliver weekenden over. De skal bl.a. se Albertslund og deltage i forskellige arrangementer - ikke mindst Operagalla i haven på Birkelundgaard.
Gæsterne indkvarteres privat.

Usikker dato

"Vi ved ikke præcis hvilken dag, venskabsbyaftalen mellem Albertslund og Grabow blev underskrevet", fortæller Britta Schneider Jørgensen. "Men vi ved dog, at det hele formelt begyndte med stiftelsen af et venskabsbyudvalg i Albertslund i 1970".
"Albertslund havde Mölndal som venskabsby, men ville gerne have flere. Og der var stemning - ikke mindst hos SF i Kommunalbestyrelsen - for at finde venskabsbyer i Vietnam eller andre kommunistiske lande. Sådan var den tid!", fortæller Britta Schneider Jørgensen. Til gengæld slog de borgerlige sig i tøjret, da det blev vedtaget at indgå en aftale med den østtyske by Grabow, der lå forholdsvis tæt på Albertslund og nær den større by Schwerin.
Borgmester Svend Aage Madsen underskrev aftalen i Grabow sammen med byens borgmester Hans Hummel.

I forbindelse med venskabsbyaftalens indgåelse i 1973 blev der lavet en planche med byvåbnene. Den kan ses på udstillingen på rådhuset i Albertslund.

I forbindelse med venskabsbyaftalens indgåelse i 1973 blev der lavet en planche med byvåbnene. Den kan ses på udstillingen på rådhuset i Albertslund.

AP på biltur

Der er ikke registreret ret meget om de første udvekslinger mellem de to venskabsbyer. En af de første beskrivelser stod Albertslund Posten for. APs stifter, redaktør Erik Rasmussen, var nemlig sammen med Svend Aage Madsen og to embedsmænd taget på biltur til Grabow i 1976. De blev hjerteligt modtaget af viceborgmesteren dernede, Frau Pulze.
Det var daværende fritidschef Kai Nielsen, der i høj grad udviklede samarbejdet mellem de to byer. Modellen for besøgene i Grabow var fem dage - to dage i Schwerin og tre dage i Grabow. Her besøgte man bl.a. de lokale virksomheder, maskinfabrikken, kiksefabrikken - som i dag laver flødeboller, bagerier, rammefabrikken og meget andet.
Grabow er en gammel by fra ca. 1180, og den er byget op på vandvejen mellem Hamborg og Berlin. Den brændte ned i 1700 men blev genopbygget. I dag er størstedelen af byen fredet.

Fra et af de første besøg i Grabow.

Fra et af de første besøg i Grabow.

Borken

1983 blev venskabsbysamarbejdet mellem Albertslund og den vesttyske by Borken etableret. Men det var faktisk på valgaftenen i 1989 - umiddelbart efter murens fald - at Albertslund lagde rum til fødslen af samarbejdet mellem Borken og Grabow.
"Albertslund var formidler af kontakterne, og der blev på Kai Nielsens foranstaltning etableret et større netværk af venskabsbyer med bl.a. Ricany og Whitstable. På selve valgaftenen 1989 i Albertslund var der - som det var tradition - besøg af repræsentanter fra venskabsbyerne. Helt uanmeldt og ret spontant kom to repræsentanter fra Grabow kørende hele vejen til Albertslund for at deltage i festlighedfferne. den store forbrødring mellem øst og vest blev naturligvis fyldigt omtalt i Albertslund Posten", fortæller Troels Øhlenschlæger.

Murens fald

Murens fald gjorde venskabet med Albertslund nemmere tilgængeligt, og for Albertslund Venskabsbyforening har byen en stor plads i hjertet:
"Det er gode, glade mennesker, og de lægger vægt på uformelt samvær. De er uhøjtidelige og søde", understreger Britta Schneider Jørgensen. "På det sidste har vi lagt mange kræfter i venskabet med Grabow. Vi er også glade for Borken, men det tager lang tid at køre dertil. Grabow kan nås på bare fem timer, og så er det en smuk, gammel by at opleve".
Britta Schneider Jørgensen ser frem til besøget fra Grabow på fredag.
"Denne gang har vi lagt vægt på, at der skal være meget tid til at være sammen med de værtsfamilier, gæsterne fra Grabow indlogeres hos. Men der bliver også tid til aftenhygge på Roskilde kro, middag på rådhuset og så Operagalla på Birkelundgaard. Det sidste er jubilæumsgaven fra Albertslund til Grabow - billetter til den store forestilling, som foreningen Kulturhuset Birkelundgaard arrangerer.
brie

null

Publiceret 25 May 2013 09:00