Albertslunderne vilde med at høre om Galschiøt

Over 100 deltog på rundvisningen, da Jens Galschiøt besøgte Albertslund i onsdags

Det var en meget engageret, følsom og nærværende kunster, der fortalte om baggrunden for de mange skulpturer, der står i Albertslundcentret.
Turen startede ved skulpturen ”Min indre Svinehund”, der troner midt på Bytorvet. Galschiøt fortalte om, hvordan han i starten af 1990"erne begynder at rejse ud med skulpturer og laver store events rundt om i verden. Events, som sætter fokus på humanisme, menneskerettigheder og vigtige globale problemstillinger.
"Min indre Svinehund" var starten og bliver til i 1992, som en budbringer for det, der skete i den jugoslaviske borgerkrig. Den blev lavet i 20 eksemplarer og opstillet i alle Europas hovedstæder.
Flere steder med et opbud af politi. Budskabet er, spørgsmål om hvad det er, der kan drive en befolkning derud, hvor de fra at have kendt hinanden godt og være naboer begynder at bekrige hinanden. Historier, der viser os, at hvis vi bliver tilstrækkeligt presset på vores levegrundlag, har vi alle Svinehunden i os? Jens Galschiøts brændende ønske er, at vi kan bekæmpe den indre svinehund med humanisme og forståelse og respekt for hinanden.
Rundvisningen gik også til de mange skulpturer af hjemløse. Galschiøt fortalte om, at det er hjemløse som kommer fra hele Europa. Manden på bænken er dansker, de hjemløse med poser er russiske og pigen i papkassen foran Føtex er en fransk.
Hjemløseskulpturerne har været på turné rundt i hele Europa og efter Albertslund skal de videre til Norge. Manden på bænken er på vej til at stå fast opstillet i EU-parlamentet.
Ordene og budskaberne var mange og stærke på vandringen med Galschiøt fra skulptur til skulptur rundt i centret. Om aftenen holdt han foredrag om hans liv, kunsten og det enorme store værk ”Fundamentalism”, som han har arbejdet med i de sidste år og hvor første del af værket har verdenspremiere her i Albertslund.
Det er så sandelig en udstilling med stærke budskaber, vi har her i byen.
Albertslund Kunstforening er selv guider for flere rundvisninger.
Se mere på www. albkunst.dk

Der var trængsel ved rundvisningen forleden.

Der var trængsel ved rundvisningen forleden.

Publiceret 02 June 2013 06:00