Peter Qvortrup Geisling - TV-læge og nu sundhedsreporter på TV-avisen.

Peter Qvortrup Geisling - TV-læge og nu sundhedsreporter på TV-avisen.

TV-lægen til seniorer:

Fyr drømmene af

"Tænk på jeres mentale sundhed", var meldingen fra Peter Qvortrup Geisling, da han kom med et energisk oplæg i "Projekt styrke hele livet"

Af
Jørgen Brieghel

Han er nordjyde ham TV-lægen Peter Qvortrup Geisling, og der var masser af nordjysk, underfundig humor hos ham, da han gav et underholdende og tankevækkende oplæg om "Liv og helbred i den 3. alder torsdag på rådhuset for en sal fyldt med seniorer.
"I skal tænke på, at I rent faktisk har mulighed for selv at påvirke jeres liv – også selvom det ikke altid er let. Det er vigtigt at sige: Fyr jeres drømme af. Tænk på jeres mentale sundhed. Sundhed er det hele menneske", sagde Peter Qvortrup Geisling.
Oplægget var blot et af tre, som Albertslund Kommune står for i efteråret med fællestitlen "Styrke hele livet".
Titlen på foredraget var "Giv dit liv et serviceeftersyn".

Skræmmende!

Geisling sagde, at vores gennemsnitslevealder er stigende. Gennemsnitslevealderen for mænd er 78 år og for kvinder 82 år. "Hvert andet barn der fødes i dag, kan se frem til at blive over 100 år gammel", sagde han, hvortil en af tilhørerne replicerede: "Uha! – det er skræmmende!"
Vores sundhed er dog skævt fordelt. Veluddannede lever længst, og der er regionale forskelle.
De faktorer, som korter mest tid af vores liv er rygning og alkohol, fortalte han.

Kommunalbestyrelsessalen var fyldt, da Albertslund Kommune inviterede til foredrag med Peter Qvortrup Geisling.

Kommunalbestyrelsessalen var fyldt, da Albertslund Kommune inviterede til foredrag med Peter Qvortrup Geisling.

Stress

"Men rent faktisk er stress en sygdom, vi skal tage meget alvorligt. I dag har 430.000 danskere symptomer på stress – hver dag", fortalte han. "Man evner ikke at ændre ved sine kostvaner eller at dyrke motion, når man er stresset, og man kan dø af i yderste konsekvens".
"Er det blot et modefænomen? Nej", svarede han. "Vi ved i dag, at tempoet er steget i det hele taget, og tempoet på vores arbejdspladser er steget. Samtidig er vores forventninger om det perfekte privatliv også steget. Vi skal alle sammen have to biler, samtalekøkken, dyre rejser og andre materielle goder. Mest stresset er kvinder mellem 25 og 45 år. Mit råd til jer er: Hvis I har friværdi i huset, så belån hele molevitten og brug pengene på det, der giver dig glæde og mening".

Lyt til kroppen

For at hindre stress, skal man lytte til de signaler, ens krop udsender, sagde Peter Qvortrup Geisling.
"Søvnløshed kan være i orden nogle dage. Men er hele dit liv præget af det, er der noget galt. Er du ukoncentreret og bliver du let fysisk træt, så er det også noget, man skal være opmærksom på".
Han uddelte et lille skema, som kunne fortælle, om man levede et godt liv eller led af stress, som kræver lægehjælp.
"Hvis du vil undgå stress, skal du tænke på: Er du for ambitiøs? Dyrker du nok motion? Husk den sociale side af livet, og gør kun det der giver mening og som gør dig glad".
Derefter var der spørgsmål fra salen. En stillede spørgsmålet: "Er rødvin sundt?".
Peter Qvortrup Geisling svarede, at hvis man havde det godt med at drikke rødvin og måske oven i købet interesserede sig for det, og i øvrigt ikke havde problemer med et for stort forbrug, så ville han ikke pege fingre af det.
"Mental sundhed er vigtig", lød svaret.
"Skål!", lød svaret fra salens seniorer!
Dagen sluttede dog med kaffe – og ikke rødvin.

Næste arrangement

Næste arrangement finder sted 15. december og handler om "Livshvilkår og relationer i seniorlivet". Det står sognepræst Betina Bolvig fra Opstandelseskirken for. Det foregår i kommunalbestyrelsessalen på rådhuset og er åbent for alle seniorer – og gratis.
I forbindelse med alle arrangementerne vil der være en kop kaffe og lidt andet godt til ganen.
Ved arrangementer er det muligt at møde forebyggelseskonsulent Lone Schwartzlose til en uformel snak.

Publiceret 14 November 2014 07:00