Rita Jensen har været glad for at deltage i Styrke Hele Livet. Får hun tilbuddet igen vil hun ikke behøve at tænke over det; hun vil sige ja med det samme.

Rita Jensen har været glad for at deltage i Styrke Hele Livet. Får hun tilbuddet igen vil hun ikke behøve at tænke over det; hun vil sige ja med det samme.

Træning giver ældre styrke hele livet

Rita Jensen og Kurt Barsholz har begge været med i et nyt træningsforløb "Styrke hele livet". Projektet fortsætter i marts

Af
Jørgen Brieghel

Kurt Barsholz er netop stået af cyklen med sved på panden, da vi møder ham ved rådhuset.
Cykelturen fra hjemmet i Bjørnens Kvarter ville 70-årige Kurt Barsholz ikke have haft mod på, inden han deltog i ”Styrke hele livet”. Et forskningsinspireret projekt som Albertslund Kommune har tilbudt borgere over 69 år, der ikke modtager hjemmehjælp eller tilsvarende tilbud.
I forløbet er Kurt Barsholz blevet tilbudt træning i genoptræningscenteret i Humlehusene to gange om ugen. Og træningen har båret frugt. Kurt Barsholz har tabt sig fem kilo, forbedret sin balanceevne, og den øgede motion har haft positiv effekt på hans diabetes.
”Jeg er rigtig glad for, at jeg fik tilbudt træningen. Der var dygtige trænere, god atmosfære, og så blev vi presset. Det er det der skal til – og det som det kan knibe med, når det bare er op til en selv. Men jeg har mod på mere. Vi snakkede på holdet om at fortsætte selv. Nu kender vi øvelserne og hinanden, så det skal vi have gang i”, siger Kurt Barsholz.

Rita fortsætter træningen

Træningen i Humlehusene var i hold og bestod bl.a. af trappeløb, øvelser på balancebom og cykling.
”I starten lå jeg og trillede rundt på jorden. Den var gal med balancen. Nu er jeg selv cyklet herover på min nye trehjulede cykel”, siger Kurt Barsholz.
Rita Jensen på 73 år deltog også i træningen i Humlehusene og fik samtidig råd fra en diætist.
”Jeg har været så glad for det. Jeg har desværre ikke tabt mig 10 kilo,” siger Rita Jensen med et smil på læben, ”men det har givet mig lyst til at fortsætte med motionen.”
Og Rita Jensen har gjort noget ved det: Nu træner hun to gange om ugen med sin mand i træningslokalet på Albo Omsorgscenter.
”Jeg kan mærke, at min balance er blevet bedre, og jeg har fået mere styrke. Efter et langt arbejdsliv med børn, hvor jeg i dagligdagen fik rørt mig meget, har jeg haft en tendens til at have sofaen på ryggen, fordi jeg læser meget. Men forløbet her har fået mig i gang, og nu vil jeg ikke leve uden. Jeg har også aftalt med en veninde, at hun skal med,” siger Rita Jensen.

Ingen tvang

Projektet er lavet i samarbejde med Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
Projektleder i Albertslund Kommune Christina Madsen siger:
”Der er ingen tvang i det her. Borgerne udfylder et spørgeskema og nogle bliver på den baggrund tilbudt at få udarbejdet en individuelt tilrettelagt handlingsplan. Andre med samme forudsætninger indgår i en kontrolgruppe, men tilbydes ikke handleplaner. Det betyder, at vi kan sammenligne, om forløbene gør en positiv forskel. På den korte bane i hverdagen, f.eks. i forhold til funktionsevnen, mobilitet, energi og glæde. Og på den længere bane i forhold til f.eks. færre der får brug for hjemmehjælp, færre indlæggelser osv. Borgerne skal gerne mærke gevinsten af det fornuftige valg af f.eks. motion, andre spise- og alkoholvaner eller rygestop. Og i kommunen bliver vi klogere på effekten af de her forebyggende tilbud."
Det er almindeligt kendt, at indlæggelser er dyre. Så kan man finde en formel til forebyggelse af det, vil det ifølge Christina Madsen være fantastisk.

Nyt projekt i marts

Albertslund Kommune udsender igen i marts et spørgeskema til målgruppen – og tilbuddene om træning, diætist m.m. kommer igen til efteråret. Projektet finansieres bl.a. af Helsefonden.

Publiceret 22 February 2015 10:00