På vej ned i St. Vejleå.

På vej ned i St. Vejleå.

Se billederne:

Sportsfiskere inviterede skoleelever i åen

Elever fra to klasser på Herstedlund skole hoppede i St. Vejleå, og lærte hvorfor vi skal passe på åen og dens liv

Af
Jørgen Brieghel

"Æv, vi bliver våde", "Er støvlerne vandtætte?", "Ih, jeg synker i...!"
Der var masser af reaktioner fra elever fra Herstedlund skole, da de sidste uge var inviteret en tur i St. Vejleå af Bjørnens Sportsfiskerforening.
"Vi har budt ind i det såkaldte Åben Skole", siger Kjeld Willerslev, Bjørnens Sportsfiskerforening.
Foreninger og andre samarbejder med skolerne om at give eleverne en anden form for undervisning – ude i det virkelige liv.
Sportsfiskerne havde over to dage tilbudt elever og lærere fra X- og Y-klassen på Herstedlund at lære mere om, hvorfor det er meget vigtigt, at vi i Albertslund har en velfungerende St. Vejlå.
"Det handlede om at opleve naturen ved St. Vejleå på en ”anden” måde, og samtidig teste og berige vores viden om den lokale natur", fortæller Kjeld Willerslev. Samtidig skulle eleverne hjælpe med naturpleje af åen ved at lægge sten ned i åen.
Først handlede det dog om at lave en model af St. Vejleå. Med grene, blomsterpinde, malertape, advarselstape, kastanjer, karton, tuscher og en hammer fik man lavet en model af hele åens forløb.
Kun få kendte St. Vejlå, og ingen vidste, at det er vigtigt med åen – der jo dels fungerer som afvanding i tilfælde af monsterregn, men også har en rekreativ værdi, hvor naturforeninger og sportsfiskere kæmper ihærdigt for at skabe et godt fiskeliv.
Så skulle eleverne ellers have skridtstøvler på – altså lange gummistøvler. Først skulle støvlerne decinfiseres i et par baljer, så man ikke fører smitte ned i åen.
Derefter blev eleverne hjulpet ned i åen og gik rundt i dens mudrede bund.
Der skulle lægges sten ud i et særligt mønster. Stenene tilfører åen ilt og skaber strøm, som fiskene kan lide.
Den konkrete naturpleje i åen blev afvekslet med fine forklaringer om åens betydning af Kjeld Willerslev.
"Og der blev også tid til at snakke om vandforbrug og forurening i almindelighed", siger Kjeld Willerslev.
Foruden sportsfiskerne var kommunens Materialegård også med i projektet. Benn Børner, er den å-ansvarlige medarbejder fra Materialegården, og han sørger i det daglige for kommunens fysiske arbejde i åen. I forbindelse med projektet her, havde han skaffet udstyr og sørget for at transportere det.

Kjeld Willerslev fra Bjørnens Sportsfiskerforening.

Kjeld Willerslev fra Bjørnens Sportsfiskerforening.

null

Publiceret 25 September 2015 10:20