Flertal:

Ikke brug for fair play regler i valgkampen

Forslag fra Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om spilleregler for embedsmænd og folkevalgte blev forkastet af kommunalbestyrelsens flertal

Af
Jørgen Brieghel

Der er ikke brug for at indføre regler, som fra juni og til efter kommunalvalget skal begrænse borgmester og udvalgsformænds deltagelse i offentlige arrangementer og som skal fortælle forvaltningen, at de ikke må lave arbejde som tilgodeser politiske enkeltpersoner eller partier.
Forslaget fra Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om fair play regler i valgkampen vandt ikke tilslutning, da det blev behandlet i kommunalbestyrelsen tirsdag.
Dennis Schmock (Rad.) gav baggrunden for forslaget:
”Ude i landet har vi oplevet, at borgmestre har været ret kreative i forhold til deres offentlige optrædener op til kommunalvalget. Vi har ikke oplevet det i Albertslund, men vi synes, det vil være rart med klare retningslinjer for, hvordan borgmesteren kan bruge forvaltningen. Forslaget blev vedtaget i økonomiudvalget. Det har så skabt bekymring hos nogle, for siden er kommet et notat fra forvaltningen, som vurderer, at dele af forslaget kan blive ulovligt. For at imødegå det, vil vi foreslå, at kommunaldirektøren skal afrapportere til kommunalbestyrelsen, hvis det vurderes, at forslaget strider mod loven eller hvis reglerne ikke følges”, sagde Dennis Schmock, som i øvrigt var uenig med forvaltningen i, at forslaget kan være ulovligt.

Agerer politisk

Helge Bo Jensen (Enh) sagde, at notatet fra forvaltningen var et klart bevis på, at forvaltningen agerer politisk.
”Vi har oplevet mange gange, at når vi – som ikke udgør budgetpartierne – stiller et forslag, så er forvaltningens udgangspunkt: Hvor kan der findes fejl i forslaget. Vi får ikke den vejledning, vi har brug for. Der er et problem med ressourcefordelingen og med betjeningen af partierne”, sagde Helge Bo Jensen.
Brian Palmund (V) sagde, at en borgmester og udvalgsformænd har pligt til at varetage kommunens interesser i forskellige sammenhænge.
”Selvfølgelig skal forvaltningen støtte borgmester og udvalgsformænd i offentlige aktiviteter. Men det er ingen hemmelighed, at man jo kan tilrettelægge offentlige optrædener så fint, at de passer godt ind i en valgkamp. Det har vi set talrige gange”, sagde Brian Palmund. ”Derfor synes vi, at det skal foregå inden for rimelige rammer. De kommunale medarbejdere skal ikke spændes for en vogn, hvor de skal udføre partipolitik”.

Vil hindre arbejdet

”Vi kan ikke støtte forslaget”, sagde borgmester Steen Christiansen (Soc.). ”I forvejen har vi en ordentlig og fair måde at behandle hinanden på, og vi har f.eks. en omfattende budgetprocedure, hvor partierne får besvaret masser af spørgsmål fra forvaltningen. Jeres forslag vil kunne forhindre borgmesteren og udvalgsformænd – og andre politikere – i at udføre det mandat, de er valgt til. I det daglige arbejder forvaltningen neutralt i forhold til politikerne, og det er ekstra vigtigt i et valgår”, mente Steen Christiansen, der understregede, at hvis man som politiker føler sig forkert behandlet, skal man blot henvende sig til borgmesteren.
Leif Pedersen (SF) sagde, at han ofte havde været irriteret over, at borgmesteren deltager i et åbningsarrangement eller på anden måde er i rampelyset.
”Jeg har tænkt: Det ville jeg også gerne. Men sådan er det, når man er borgmester. Borgmesteren er den giraf, folk vil se, og den person, som kan være med til at løfte deres arrangement et ekstra trin”.
”Men jeres forslag er ikke måden at gøre det på”, mente Leif Pedersen. ”Det vil blot skabe endnu flere konflikter. SF foreslår derfor, at vi i stedet tager en snak om problemerne og med udgangspunkt i den såkaldte Bo Schmidt rapport definerer forholdet mellem den offentlige forvaltning og politikerne”.

Bank hjemmeholdet

Steen Christiansen supplerede med at sige, at det er kommunaldirektørens pligt at orientere forvaltningen – som det er sket her i et notat – når der er mistanke om, at et forslag kan indeholde ulovligheder.
”Det er baggrunden for det her notat. Ordentlighed og redelighed, handler det om”.
Lars Gravgaard Hansen (Kons.) syntes, at vi i Albertslund har en meget professionel forvaltning, som han er sikker på kan håndtere situationen til alles bedste.
”Når man deltager i en slutrunde – som en valgperiode jo er – så må man også være klar til at tæske hjemmeholdet, som har hjemmebanefordelene. Jeg kan ikke tilslutte mig forslaget. Jeg kan ikke acceptere ulovligheder, men jeg er sikker på, at forvaltningen kan håndtere det”, sagde han.
Dennis Schmock sagde, at han har grundlæggende tillid til forvaltningen, men sagde til borgmesteren, at det sidste nummer af Albertslund Posten før seneste kommunalvalg var et eksempel til eftertanke – ”dårlig timing”, sagde han og henviste til, at avisen indeholdt flere artikler, hvor borgmesteren optrådte ved forskellige offentlige arrangementer. Desuden havde Socialdemokratiet indrykket en del annoncer i avisen.

Så tosset de vil

Danni Olsen (DF) sagde, at forslaget ikke handler om, at borgmester eller udvalgsformænd ikke må udtale sig.
”Det handler blot om, hvorvidt det er dem selv eller forvaltningen, der har lavet talepapiret til dem. Alle har lov til at være politikere, lige så tosset de vil. Så længe de ikke bruger forvaltningen partipolitisk. Det er det, vi vil have regler til at undgå”, sagde han.
Steen Christiansen sagde: ”Jeg vil godt gøre det klart, at den rådgivning, der ydes i forhold til f.eks. talepapirer sker ud fra beslutninger, som er truffet i kommunalbestyrelsen eller ved budgetforlig. Der ydes ikke specifik partipolitisk rådgivning på nogen måde i forvaltningen. Den rådgivning udvalgsformænd og borgmester har adgang til, den har I alle adgang til. Men det er ikke ofte, I benytter jer af det”, sagde han.
”Du blander tingene sammen, Steen”, sagde Brian Palmund. ”I det daglige klares tingene rigtig fint, men her taler vi om valgkampen, om hvad der bruges af tid og penge i valgkampen”.

En læreproces

Debatten sluttede med en kommentar fra Steen Christiansen:
”Det er en læreproces at sidde i kommunalbestyrelsen – og at være borgmester. Det vil jeg medgive. Jeg har begået en forbier på et tidspunkt i forhold til en trykt tale til medarbejderne, og jeg har også lært, at man ikke skal sætte sig på fem sider i Albertslund Posten ugen før valget. Det sidste har jeg fået mange reaktioner på. Men for mig er intentionerne med den politiske proces, at så mange synspunkter som muligt skal komme frem – også i det offentlige rum. Det er også vigtigt at understrege, at jeg betragter mig som kommunalbestyrelsens repræsentant i forhold til forvaltningen. Jeg føler et stort ansvar for, at vi skal have en ordentlig politisk proces”.
Herefter var der afstemning. Forslaget fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale faldt. De tre partier plus Venstre stemte for. Socialdemokratiet, SF og Konservative stemte imod.
Til gengæld blev SF's ændringsforslag om at tage en snak og få defineret reglerne vedtaget: For stemte Socialdemokratier, SF, radikale og Enhedslisten. Imod stemte Venstre, mens Konservative og Dansk Folkeparti undlod at stemme.

Publiceret 16 March 2017 07:00

Albertslund Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Albertslund Posten
SENESTE TV