Solcelleanlægget er på plads og indvies officielt 31. marts.

Solcelleanlægget er på plads og indvies officielt 31. marts.

Kollegium satser på grøn energi

Danmarks Internationale Kollegium indvier 31. marts sit nye solcelleanlæg

Af
Jørgen Brieghel

Danmarks Internationale Kollegium bliver mere grønt. Fredag 31. marts kl. 14 indvier kollegiet sit nye solcelleanlæg til 4 mill. kr.
Entreprenørfirmaet Viasol A/S har udført arbejdet mens Kuben Management har stået for projekteringen.
”DIK køber el for næsten 2 mill. kr. om året, det bliver der nu ændret på. Anlægget er dimensioneret til at levere 220.000 kilowatt-timer om året svarende til en årlig besparelse på 68 tons CO2. Vi forventer en betydelig besparelse”, siger Jan Nielsen fra Kollegiernes Kontor I København (KKIK). ”På et tilsvarende anlæg på Rebæk Søpark Kollegiet i Rødovre har det betydet en halvering af el-indkøbet”.
”Tagene på Danmarks Internationale Kollegium er ideelle til montage af solceller, alligevel benytter vi ikke alle tagfladerne endnu, men der er opsat solceller på både øst- og vestvendte flader for at optimerer produktionen på de tidspunkter hvor beboerne er hjemme”, siger Jan Nielsen.

Kollegiet aftager selv strømmen

”Vi har stræbt efter et anlæg hvor kollegiet selv kan aftage al den strøm, der produceres. Da kollegiet kun har en elmåler, kan kollegiet selv aftage hele produktionen, og det giver den bedste rentabilitet. Vi er sammen med Gate21 og vores rådgiver ved at undersøge om overskudsproduktionen kan bruges til opvarmning af brugsvand. Hvis vi skal sælge overskudsproduktionen til el-nettet, er afregningsprisen så lav, at det giver mere mening at bruge hele produktionen selv, og så spare på fjernvarmen”.
Jan Nielsen understreger, at det også er vigtigt at kollegiet går ind i miljøkampen.
”Mange af beboerne læser jo på uddannelser, som handler om hvordan mennesker påvirker miljøet, så det er naturligt, at man også ønsker at gøre noget konkret”, siger Jan Nielsen.

Sociale klausuler

Det har været vigtigt for bestyrelsen at sikre, at dem som bød på opgaven overholder landets love, og har ordentlige arbejdsforhold for de ansatte. Derfor var der indbygget sociale klausuler i udbudsmaterialet.
Formand for kollegiebestyrelsen, Stig Larsen, siger:
”Vi har set på andre byggerier, hvordan entreprenører udnytter udenlandsk arbejdskraft, underbetaler disse, og undlader at indbetale skat. Samtidig forsøger hovedentreprenøren at snige sig uden om sit ansvar ved at henvise til udenlandske underleverandører. Det vil vi ikke have i Albertslund, derfor har vi indført sociale klausuler med kædeansvar, lighed med de øvrige renovationsprojekter der foregår i byen. Så ved alle hvem der har ansvaret”.

Flere grønne investeringer på vej

Danmarks internationale Kollegium i Albertslund har flere grønne investeringer i gang. Det næste projekt, som også snart er afsluttet, er et nyt ventilationsanlæg med varmegenindvending.
”Det gamle anlæg er nedslidt og dyrt i drift. Vi havde en brand i en blok sidste år, hvor vi så fik nyt ventilationsanlæg sat op. Det giver bedre indeklima og er billigere i drift, så jeg glæder mig til at vi får udskiftet det i alle blokkene”, siger kollegiets inspektør, Tonni Rohmann.

Publiceret 28 March 2017 09:00

SENESTE TV