Handicappet stod til udvisning:

Nu tages sagen op igen

Mentalt udviklingshæmmet, tyrkisk kvinde har fem gange fået at vide hun skal forlade Danmark. Nu kan hun få sin sag genbehandlet

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

En 48-årig, handicappet tyrkisk kvinde fra Albertslund stod egentlig til udvisning fra Danmark. Men kan nu måske alligevel få lov at blive.
Zeynep Kart, der betegnes som mentalt handicappet, er fem gange blevet mødt med en afgørelse fra de danske myndigheder om, at hun skulle udvises til hjemlandet Tyrkiet.
Men efter et langt samråd i Folketinget torsdag, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg som omtalt i flere medier undskyldte fejlbehandling af en række sager om syge udlændinge, har familien nu fået fornyet håb.
Her lod Inger Støjberg forstå, at en række sager skal behandles igen.
“Nu håber vi på en ny chance”, siger Bülent Kart, der bor i Vibens Kvarter med sin familie og hans søster, Zeynep Kart.
Hans søsters mentale tilstand er som en 3-årig, og han har flere gange lovet overfor de danske myndigheder, at han og hans familie vil betale alle udgifter for Zeynep, så det ikke koster det danske samfund nogle udgifter at have hende her.
Selv om myndighederne anerkender hendes handicap, har familien fået afslag. De begrundelser der er givet har juraprofessorer stillet spørgsmålstegn ved.
Zeynep er på sjette år strandet i Danmark efter hendes mors død. Senest i februar i 2017 har myndighederne besluttet ikke at give hende opholdstilladelse, hvorfor hun har pålæg om at udrejse til Tyrkiet.
Bülent Kart beskriver sin søsters tilstand som “intelligens som en treårig”. Hans udsagn bekræftes af en lægeerklæring.
At der nu er nyt håb, glæder naturligvis familien i Vibens Kvarter. Men trætheden over at kæmpe er også tydelig:
“Det er meget hårdt, det her. Vi er påvirkede af det, og det er Zeynep selvfølgelig også.”
Bülent Kart er kurder og taxachauffør og blev dansk statsborger i 2000. Han er meget bekymret for hans søster, hvis hun udvises til Tyrkiet.
Han har flere gange gjort det klart for myndighederne, at Zeynep ikke har nogen pårørende at knytte sig til i Tyrkiet, men formentlig må anbringes på en institution.

DF: Det kan vi ikke acceptere

Ikke alle deler familiens holdning om at Zeynep bør blive i Danmark. I et debatindlæg på albertslundposten.dk skriver Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører for DF om sagen:
“Det danske sundhedsvæsen og den danske plejesektor er til for danske borgere og folk, der i forvejen bor i Danmark, og som derfor har betalt for, at vi kan stille disse forhold til rådighed for danskerne.
Vi kan simpelthen ikke acceptere, at syge og forhutlede mennesker fra hele verden, med menneskerettighedsdomstolens afgørelse i hånden, kan komme til Danmark og få ophold med den ene henvisning, at de er syge og kan få en bedre behandling i Danmark end i deres hjemland.”

null

Publiceret 12 January 2018 11:43

SENESTE TV