Arkivfoto

Arkivfoto

DEBAT: Tak til byrådet i Albertslund for røgfri skoletid

Yunus Yildirim, formand for Kræftens Bekæmpelse i Albertslund

DEBAT Mange elever bruger deres frikvarter på at ryge uden for skolens område. Det er snart slut. Fra den 1. august 2019 er alle skoler i Albertslund blevet tobaksfri. Det betyder at elever ikke må ryge i løbet af skoledagen – hverken på skolens område eller udenfor.

Tak til byrådet i Albertslund for denne beslutning. Den er meget vigtig, fordi statistikker viser, at der hver dag er 40 børn og unge der starter med at ryge. To elever fra hver skoleklasse vil dø senere i livet på grund af rygning, hvis vi ikke handler. Jeres beslutning kan være med til at vende denne udvikling. For vi ved, at røgfri skoletid er det som virker bedst. Kombineret med tobaksforebyggende undervisning og forældrekontrakter, kan det reducere antallet af rygere med op til 50 pct.

Hos Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Albertslund håber vi, at ungdomsuddannelser, idrætsklubber mv. også bliver inspireret af kommunens gode initiativ, så de også indfører røgfrie miljøer.

Hos Kræftens Bekæmpelse hjælper vi gerne alle, der vil arbejde med røgfrie miljøer. Vi har gode erfaringer med røgfri skoletid, herunder hvordan det indføres og håndhæves. Vi har frivillige sundhedsformidlere der kan lave rygestopevents på ungdomsuddannelser og tobaksforebyggende undervisning på skoler. Vi har desuden kurser til ansatte og hjælper med at henvise til rygestoptilbud i kommunen samt til det digitale rygestopsprogram XHALE.

Vi glæder os over, at skolerne i Albertslund går forrest. Forhåbentlig følger flere efter.

Endnu engang tak til byrådet for at tage ansvar!

Publiceret 10 August 2019 05:00