Arkivfoto

Arkivfoto

DEBAT: Du glæder dig måske til at blive pensionist?

John Lindblad Christensen, Åleslippen 39

debat Du glæder dig måske til at blive pensionist? Javel.

Du lever et langt liv, udfører små og store ting, oplever nedture og opture, modnes og bliver mere og mere livsklog.

Men en stor del af alt dette kan du lægge på hylden, når du bliver pensionist. Samfundet har nu ikke mere brug for dig, og du skal til at opfinde et nyt liv.

Alt efter helbred og interesser kan vi melde os til forskellige klubaktiviteter, altså cykling, svømning, eller de nye former kroket, krolf eller stavgang. Sportsgrene, der ikke nødvendigvis kræver, at du kan løbe.

Måske er du i forvejen lystfisker, frimærkesamler, handyman eller noget helt tredie. Så er der næppe nogen problemer.

Daghjemmene har også mange tilbud. Formålet er her ikke bare bevægelse, men også socialt samvær og en vis beskyttelse.

Så længe helbredet er i orden, går det fint på denne måde, men blodproppen eller den lille hjerneblødning lurer måske lige om hjørnet.

Eller måske falder samleveren bort. Vennerne dør. Det tærer på livsmodet. Man bevæger sig mindre, og forfaldet begynder så småt at vise sig.

Når det går rigtig galt, og der ikke er andre muligheder, har vi vores plejehjem, som varetager den totale pasning af ældre handicappede.

Og da der kræves en vis grad af handicap får plejehjem mere præg af hospital end af et hjem. Plejehjem er blevet til fabrikker.

Her får du et rigtig godt eksempel på en utrolig kynisme.

Plejepersonalet går nemlig hjem fredag eftermiddag og hygger sig med familie og venner, tager i Tivoli eller ud at danse.

De har jo deres fagforening, som giver dem denne ret.

Men her må vi tale om den omvendte, meget dumme verden.

For de ældre, som jo er afhængige af netop dette personale, må pænt blive hvor de er. En del får måske besøg af børn og børnebørn en kort stund, men rigtig mange sidder alene tilbage og skal nu have to et halvt døgn til at gå på bedste beskub. Samt alle ferier og helligdage.

Selv "Cykling uden alder" holder stort set fri i weekenden.

Det skærer mig i hjertet, når jeg ser beboerne på vores plejehjem køre frem og tilbage på gangen i deres kørestole time efter time. De har ikke andet at foretage sig, for personalet er skåret ned til det mest nødvendige og har derfor alt for travlt til tage sig personligt af dem.

Selv om de sikkert gør, hvad de kan.

Og "Det åbne aktivitetshus" med ca. 120 tilmeldte brugere lukker sandsynligvis. Det ved vi noget om den 5. november, når byrødderne har tænkt og talt. Der er ikke sat noget alternativ op, så det bliver en "sidste" fremtid med triste hjemmedage og aftener.

Det blev overhovedet ikke berørt på borgermødet.

Til sidst det helt vanvittige. Motionen i kælderen på Nyvej lukkes også.

Jeg tillader mig at spå: Begge lukninger bliver meget dyrt for kommunen

Kan det være rigtigt? Sammenlagt vil de to lukninger give en besparelse på 1,750 million kroner. Og flere hundred mennesker vil miste et fantastisk element i deres livskvalitet.

Publiceret 01 October 2019 12:00