50 år gamle pæle på vej til Amager. Foto: Bent Paulsen

50 år gamle pæle på vej til Amager. Foto: Bent Paulsen

Billedserie: 50 år gamle lysmaster skiftes ud – hvad sker der med dem?

De gamle træ-lygtepæle pilles ned. Bent Paulsen fra Kvædehaven fortæller hvad der sker med dem

nye tider Trælygtepæle i Albertslund skiftes ud. Det sker bl.a. i Herstedøster Villaby. Her har fotograf Bent Paulsen, Kvædehaven, undret sig over, hvad der sker med de gode gamle pæle.

Han har taget billeder af nedtagningen og gået videre med spørgsmålet til borgmesteren og til firmaet, der tager sig kærligt af de gamle pæle.

Her er hans fortælling og hans fotos:

"Fuglebestanden her i Herstedøster Villaby, hænger lidt med næbet for tiden. Nu har de i årevis siddet på lysledningerne og kigget ud over henholdsvis Hasselhaven, Kvædehaven og Platanhaven, men nu er den tid forbi.

Det var i 1970’erne man startede på byggeriet af Herstedøster Villaby. Dengang blev der selvfølgelig samtidig opsat gadebelysning og strøm til husene. Disse trælygtepæle der snart har stået i 50 år, har man nu besluttet skal skiftes ud med nye moderne metal-lygtepæle.

Nu er det så man kan spørge sig selv – hvad gør man med alle de gamle træ-lygtepæle?

Alle de 50 år gamle træ-lygtepæle blev i sin tid imprægneret med det der nu om dage går under betegnelsen giftstoffer.

Derfor bliver de gamle lygtepæle nu kørt ud på Amager til firmaet ”RGS Nordic”, som er en miljøcertificeret virksomhed der bl.a. modtager bygge- og anlægsaffald. Her knuser man lygtepælene som efterfølgende bliver læsset på lastbiler der køre det til forbrænding på godkendte anlæg i Tyskland eller Danmark alt efter markedspris.

Samtidig med at man sætter de nye stål-lysmaster op i Herstedøster Villaby bliver alle strømkabler lagt i jorden, så fremover må fuglene altså finde andre steder at sidde, end på de gamle el-ledninger."

Fotos: Bent Paulsen

Publiceret 10 October 2019 06:00