Giften fra cigaretskodder slog de små fisk ihjel. Foto: Kulturøkologisk Forening

Giften fra cigaretskodder slog de små fisk ihjel. Foto: Kulturøkologisk Forening

Pas på livet i kanalen: Skodder slår småfisk ihjel

Opfordring fra forening til borgerne: Lad være med at smide skodder i naturen. Det slå liv ihjel

Af
Jørgen Brieghel

svineri I Kanalgaden kommer der hver dag tusindvis af mennesker, og mange af dem er rygere. Når de har røget deres smøg færdig, bliver den ofte bare smidt på fliserne.

”I hvert fald kan vi konstatere, at der ligger rigtig mange skodder i Kanalgaden, og det har fået os til at spekulere på, hvordan det egentlig påvirker livet i kanalen, for når det regner, så regner giftstofferne i skodderne jo direkte ud i selvekKanalen. Det er der, det hele ender”, siger Povl Markussen fra Kulturøkologisk Forening, der har til huse i Kanalgaden.

Foreningen satte sig derfor for, at lave et lille forsøg. I fire glas med rent Kanalvand kom de tre småfisk i hver.

Først gik fiskene en time i det rene vand for at kontrollere, at alt var, som det skulle være i alle fire glas.

Derefter kom de et skod i det første glas, to i det næste, tre i det tredje, og ingen skodder i det sidste. Resultatet talte sit tydelige sprog.

”Efter bare 40 minutter var alle tre fisk i glasset med tre skodder døde. Efter 1,5 time var de også døde i glasset med to skodder. Og på et tidspunkt hen over natten døde fiskene i glasset med bare et skod, mens de fortsat levede i bedste velgående i glasset uden skodder”, oplister Povl Markussen resultatet. ”Vores konklusion er helt klar: Skodder i naturen er det rene gift! Lad være med at smide skodder udendørs!”.

Skulle de slås ihjel?

Om forsøget overhovedet skulle gennemføres har foreningen tænkt over i lang tid.

”For vi bryder os jo ikke om at slå fisk ihjel, men omvendt kendte vi ikke udfaldet på forhånd, og hvis fiskene virkelig døde af skodderne, så tænkte vi, at det er da en vigtig oplysning at få formidlet til alle, der ryger udendørs, for det er jo så det, der sker, når man bare smider sit skod. Og i vores lille forsøg indgik jo kun seks skodder, mens der bare i Kanalgaden bliver smidt flere hundrede hver eneste dag”, slutter Povl Markussen.

Sæt askebægre op

I forlængelse af forsøget opfordrer foreningen både private, erhvervsdrivende og kommunen til at opsætte flere askebægere udendørs, og så opfordrer de rygerne til at stikke hovedet ind til Agenda Centeret i Kanalens Kvarter 32, som udleverer gratis lommeaskebægere. Det er små praktiske askebægere, der slukker skodderne, så man ikke brænder hul i lommen. Lommeaskebægeret kan let tømmes, når man kommer hjem, og så ellers bruges igen og igen.

Publiceret 04 July 2018 08:30