Emilie Aharon-Petersen begyndte som leder af Toftegården 1. maj. Foto: brie

Emilie Aharon-Petersen begyndte som leder af Toftegården 1. maj. Foto: brie

Ny leder på Dyregården: Jeg vil bygge videre på et godt fundament

Emilie Aharon-Petersen har masser af planer med gården. De gode ting skal fortsætte, og formidlingen styrkes

Af
Jørgen Brieghel

dyrebart 1. maj begyndte Emilie Aharon-Petersen sit nye job som leder af Toftegården – Dyregården i folkemunde. Mens stuehuset blev sat i stand, boede hun og hendes mand i en campingvogn, mens håndværkerne arbejdede på at gøre boligen indflytningsklar. Det er den nu.

De første måneder er gået med at finde sig til rette på Toftegården og få samarbejdet med personalet på stedet og 4H-klubben til at fungere.

”Lidt af en mundfuld!”, siger Emilie. ”Det er jo store sko, der skal fyldes ud. Ole var meget vellidt. Jeg bliver aldrig Ole, jeg er Emilie. Men jeg kommer ikke for at lave om på alting. Masser af ting fungerer rigtig godt, og det kører bare. For mig er det vigtigt at finde ned til sjælen af Toftegården. Min ambition er at bygge videre på det gode fundament, der er. Der skal være mere formidling i forhold til f.eks. skolerne, men der skal naturligvis være respekt for historien, i det der skal foregå”.

Bornholm til Albertslund

Emilie Aharon-Petersen er fra Midtsjælland, og hun er landbrugsuddannet. Hun kommer til Albertslund fra Bornholm.

”Vi flyttede til Bornholm, fordi vi fandt et landbrug derovre, som vi ønskede at drive som besøgslandbrug med skoletjeneste”.

Permagrønt hed projektet, som var et økologisk projekt og et socialt projekt. Det handlede om at skabe en bæredygtig fødevareproduktion, med plads til mennesker, dyr, insekter, natur og kultur.

”Vi var der tre år, da jeg så jobopslaget som leder af Toftegården i Albertslund. Jeg blev grebet af jobbet, fordi der virkelig er mulighed for at give den gas med formidling. Jeg brænder for at formidle viden om natur, dyr og fødevareproduktion videre til børn. Som uddannet landmand er jeg idealistisk og har en holdning til økologisk produktion og dyrevelfærd. Det vil jeg føre videre i mit arbejde på Toftegården”.

Hvad skal der ske?

Som ved alle lederskifter er der hos brugere og ansatte en naturlig ængstelse: Hvad skal der nu ske, når en ny kommer til?

”Jeg vil holde fast ved alt det gode ved Toftegården og bygge videre på det”, siger Emilie. ”Det gælder f.eks. tilbud til skoler og institutioner, det gælder weekend-arrangementer og faste ting som fastelavn, dyrskue osv. Men jeg vil gerne gøre noget ekstra for de mange besøgende, der kommer på gården. Det kan være temadage som f.eks. biens dag, hvor man hygger sig med at snakke om bier, honning og vigtigheden af biodiversitet samtidig med, at man hygger sig.”

Der er allerede gjort klar til den første temadag, som bliver 15. september, hvor der holdes høstfest på gården. Her bliver fokus på høsten og på fødevarer. Grennessminde kommer og sælger brød og grøntsager. Københavns Madhus står for maden, og så bliver der masser af aktiviteter.

Dyrevelfærd er vigtigt

”Dyrene er vigtige, og heldigvis har gården et rigtig godt personale, som har stor viden om dyrehold. Desuden arbejder vi sammen med 4H-klubben, der jo bl.a. står for at afholde dyrskuerne”.

Rent fysisk er der allerede sket ændringer, som en besøgende på gården straks vil lægge mærke til.

Rundt omkring på gården er sat små skilte op, som fortæller om de dyr, man kan møde, og om de ting der sker.

Kaninburene er fjernet. Kaniner skal ikke sidde i bure. De skal ud og løbe rundt i det store kaninlandskab ved siden af gæs og geder. Det er dyrevelfærd, siger Emilie.

”Vi skal tænke dyrevelfærd ind i alt, hvad vi laver. Dyrene skal have så naturlige miljøer som muligt at være i. De skal have mere plads, og vi arbejder på at skabe nye folde til vores dyr”.

Haver til skolerne

”Vi har et stort drivhus. Det er nok mest brugt som lager og som stald til geder. Min plan er, at vi til foråret vil få det gjort klar, så der kan dyrkes økologiske tomater, agurker og andre grøntsager her”, fortæller Emilie.

”Jeg vil også lave skolehaver i samarbejde med kommunens skoler – som et led i skolereformens nye muligheder. Tanken er, at skoleklasser kan få et stykke jord, som de selv dyrker, og viden om dyrkningen kan bruges i undervisningen. Børne får lov at dyrke planter, og vi på Toftegården er med til at servicere og støtte”.

På sigt forstiller Emilie sig, at det kan udvides med en bålpavillon og udekøkken, så børnene får mulighed for selv at tilberede mad af de grøntsager, de har dyrket.

”Samlet set er opgaven at skabe de bedste rammer for vores dyr og for vores besøgende”, siger Emilie Aharon-Petersen.

Publiceret 28 July 2018 10:08