Agenda-nisserne serverede chili sin carne - kødløs gryderet - for albertslunderne. Privatfoto

Agenda-nisserne serverede chili sin carne - kødløs gryderet - for albertslunderne. Privatfoto

Agenda-nisser bød på kødløs chili con carne

Spar op til jul - på klimakontoen! var overskriften for Agenda Centerets aktiviteter i Albertslund Centrum tirsdag

Af
Jørgen Brieghel

mad Der var Agenda-nisser i Albertslund Centrum tirsdag – ganske som der plejer at være op mod den stundende højtid.

I år havde nisserne fra Agenda Centeret valgt at sætte fokus på vores mad og deraf følgende CO2-udslip.

De gav smagsprøver på chili sin carne – altså uden kød. Lavet på plantefars.

”Vi opfordrer albertslunderne til at holde lidt igen med kødet her op mod jul, hvor der er tradition for meget kødspiseri. Ved at tage en kødfri dag eller tre frem mod jul, sparer man op på Klimakontoen, inden man sætter sig ved julebordene senere på måneden.

Derfor gav vi smagsprøver på Chili sin Carne. Og den faldt i god jord, skal jeg da lige hilse og sige”, fortæller Sigen Landon, Agenda nisse.

”Vi forærede også 60 pakker plantefars væk, så folk selv kunne prøve plantefarsen til deres aftensmad. Det er et rigtig godt produkt, supermarkederne der har fået. Prøv det! Plantefars kan bruges i madlavningen som kødfars. Man skal blot være opmærksom på, at det med fordel kan krydres lidt mere, og at det ikke skal stege helt så hårdt som kød”, siger Signe Landon.

Julen står for døren

Hvorfor så servere chiligryde i centret?

Julen står for døren med alt hvad det indebærer af hygge, gaver og ikke mindst god mad i lange baner. ”Sådan skal det være, for at det rigtig er jul, men netop maden har også en skyggeside, som det er værd at tænke lidt over”, fortæller Helene Eskildsen fra Agenda Centeret.

”Maden er nemlig en meget stor kilde til vores CO2-udledning. Faktisk udgør maden 25 % af en gennemsnitlig dansk families CO2 udledning. Det er især kød, der belaster klimaet - og særlig kød fra køer og får. Oksekød udleder 15-20 gange så meget CO2 som havregryn, brød og tomater, og hele 70 gange så meget som gulerødder og kartofler. Det betyder faktisk, at du i mere end 2 uger kan spise vegetarisk aftensmad, og stadig udlede mindre CO2 end et enkelt måltid med oksekød. Det er da tankevækkende, synes jeg”.

Nu behøver man ifølge Agenda Centeret, imidlertid ikke at blive vegetar af den grund. Mindre kan altså også gøre det. Det viste happeningen i centret forleden.

Foto tekst: Agenda-nisse Helene Eskildsen uddelte smagsprøver og plantefars til de handlende i A-Centeret

Publiceret 06 December 2018 06:00