Se billederne: Fængslets museum glæder sig over støtte fra Olsen-Bandens tyske fans

Freja og kommunen lader samtidig forstå, at man vil bevare Fængselsmuseet

Af
Finn Due Larsen

Skide godt Nok er der nye tider på vej til det gamle Vridsløselille Statsfængsel og grunden omkring. Men derfor er der alligevel noget af det gamle, der er vigtigt at bevare.

Sådan er holdningen flere steder, efter Freja Ejendomme fra 1. april har overtaget fængslet og området fra Kriminalforsorgen, med henblik på videresalg til gavn for Albertslunds byudvikling.

Nu er der opbakning til at bevare fængslets facade, fra en gruppe borgere langt væk fra Albertslund - og Danmark. Den ikoniske, grønne dør, som Egon Olsen altid gik ind og ud af, ser man nemlig også meget gerne bevaret i Tyskland.

"Vi har haft et møde med den tyske Olsen-Bande-fanklub. De siger, at de gerne vil støtte op om at bevare facaden på fængslet. Det kunne for eksempel være i form af at stille arbejdskraft til rådighed", fortæller Henny Mesnickow.

"Det er vi utroligt glade for, det er en meget stor forening i Tyskland, som har en stor gennemslagskraft."

Den tyske håndsrækning skal være velkommen, siger borgmester Steen Christiansen:

"Tyskland har jo en hel Olsen-Bande-industri, hvor filmene og dermed Albertslund får meget opmærksomhed. Vi har lige nu mest af alt fokus på en tæt dialog de med Freja, men vi lytter med stor interesse til alle der vil samarbejde om fængslets fremtid, herunder også de tyske fans."

Steen Christiansen slår fast, at han også mener facaden skal bevares:

"Jeg har da svært ved at se at den grønne port skulle fjernes. Det ville udløse et nationalt ramaskrig."

Fortæller vigtig historie

Samtidig lyder meldingen, at Fængselsmuseet alligevel ikke skal lukkes, som Kriminalforsorgen i første omgang lod forstå, at man ville. Men fra de nye ejere lyder der nu nye toner omkring museet, der rummer en udstilling af fængslets 160 år lange historie.

"Vi har haft møder med kommunen og Freja, og de er meget positive overfor at finde en løsning, så vi kan fortsætte", siger Henny Mesnickow, daglig leder på stedet.

"Det er vi utroligt glade for. Det er et sted, der betyder meget for Albertslund. Det fortæller en vigtig historie om hvordan byen er bygget op, som også nye tilflyttere kan få gavn af."

Meldingen bekræftes af borgmester Steen Christiansen:

"Vi har en god og positiv dialog med Freja om at finde en løsning. Museet repræsenterer jo fængslets historie, ikke bare i Albertslund, men nationalt."

800 besøgende om året

Fængselsmuseet har siden 2009 holdt til i en lille bygning til højre for den kendte hovedindgang. Der er stor interesse for stedet, der kun har åbent en gang om måneden, og interessen er enorm, med 800 besøgende om året.

Gæsterne får en kynding rundvisning af Henny Mesnickow, der gennem billeder, håndværk, tro kopier af fængslet inde- og mange andre historiske klenodier kan fortælle om alt fra fængslets start i 1859, over modstandskampen under 2. verdenskrig og frem til fangeflugten i 1995.

AP fik en rundvisning, og kan slå fast at det foregår med en imponerende detaljerigdom og tydeligt engagement hos den 69-årige Henny Mesnickow. Hun lader forstå, at hun er klar til at fortsætte mange gode år endnu:

"Jeg stopper ikke. Det her har været mit liv i mange år", slår hun fast med et stort smil.

Publiceret 15 April 2019 08:00