Jeg har mange gode minder fra Albertslund, fortæller Marianne Kress, ambassadør i Mali, under besøget på AP. Foto: brie.

Jeg har mange gode minder fra Albertslund, fortæller Marianne Kress, ambassadør i Mali, under besøget på AP. Foto: brie.

Se billederne: Marianne fra Albertslund er ambassadør i Afrika - en albertslunder vender hjem

Opvæksten her lærte mig om solidaritet og det internationale udsyn, fortæller Marianne Kress, der hjemme på visit i Danmark lagde vejen forbi AP

Af
Finn Due Larsen

Diplomati "Der er da godt nok blevet lavet om på meget her."

Ordene falder med en vis forbavselse, da Marianne Kress traver turen fra Albertslund Station, gennem centret og ned til Albertslund Posten.

Den 56-årige ambassadør i de tre afrikanske lande Mali, Gambia og Senegal er hjemme i Danmark for tiden, sammen med det øvrige danske ambassadør-korps. Og her er der også blevet lagt en tur til Albertslund ind - til hjembyen, hvor hun er vokset op, og til en snak med lokalavisen.

"Det er mange år siden jeg har været her sidst", siger hun, mens vi nærmer os APs lokaler, hvor kaffen er gjort klar.

Præcis hvor mange år det er siden, kniber det lidt for Marianne Kress at huske, men et gæt på lyder på "næsten 20".

"Adam Dicko er en aktivist som vi støtter gennem vores udviklingsprogram. Hun kæmper for fred og forsoning og for unges rettigheder til at have indflydelse. Hun er en af de unge som giver håb for Malis fremtid", fortæller Marianne Kress. Privatfoto.

Et eksotisk hjem

Til gengæld står så meget andet lysende klart for hende, når snakken over kaffen går på gamle dage i Albertslund.

Hun gik på Albertslund Lilleskole, boede i Galgebakken og senere i Herstedøster. Hendes far var Jean Kress, den første direktør for Aktivitetshuset/Albertslundhuset, der senere blev til MusikTeatret. Faren var fransk, mor - Lill Kress - dansk.

"Det var et meget åbent hjem, som man godt kan sige gav mig interessen for det internationale udsyn. Der kom mange forskellige gæster, og mange synes det var meget spændende at komme hos os, hvor maden duftede anderledes. I dag vil man jo ikke betragte hvidløg og Herbes de provence som eksotisk, men det gjorde man altså dengang", griner Marianne Kress.

Der også har søde minder om en opvækst i Galgebakken præget af stor åbenhed og respekt for forskellighed, samt sjove, gratis koncerter med Gnags, Voxpop og Cornelis Vreejswik i Albertslundhuset.

Vi cykler altså til arbejde. Der er ingen fine nykker på ambassaden i Mali. Privatfoto.

Vi cykler altså til arbejde. Der er ingen fine nykker på ambassaden i Mali. Privatfoto.

"En drømmeskole"

Det lå også i familiens gener, at man hjalp folk i nød. Mariannes mor underviste flygtninge, og solidariteten med de svage og udsatte var også en naturlighed på Albertslund Lilleskole.

""Det var en fantastisk skole, nærmest børnenes drømmeskole. Der var en enorm frihed og nogle helt fantastiske, engagerede lærere. Vi kunne gøre næsten som vi ville, nok så meget at man vil synes i dag det var lidt "laissez faire"-agtigt", griner hun igen, og fortsætter:

"Men siden udviklede det sig til en mere politisk skole. Nogle vil sige det var en rød skole, men der var et stort samfunds-engagement, hvor det at have solidaritet med de svageste var en naturlighed."

Så for Marianne Kress føltes det naturligt med en livsbane med arbejde for udsatte borgere i international sammenhæng.

Hun tog på efterskole på Tvind-skolen Bustrup, og efter studentereksamen på Avedøre Statsskole kom hun et år til Frankrig og tog senere en samfundsvidenskabelig uddannelse med internationale udviklings-studier på RUC.

Her traf hun første gang bekendtskab med Afrika, da hun var på 8 måneders studie- og praktikophold i Niger. I 2001 fik Marianne Kress arbejde i Udenrigsministeriet, og i 2018 blev hun Danmarks ambassadør i Mali, Gambia og Senegal - men mest koncentreret omkring det vestafrikanske land Mali

"Præsentation af akkreditiver i Gambia", fortæller Marianne Kress om dette billede. Privatfoto.

"Det er et smukt og mytisk land, men også et land med store konflikter. Vores mission er at sætte fokus på fattigdomsbekæmpelse, sikkerhed og migration. Det er vigtigt, at vi er med til at stabilisere landet", fortæller Marianne Kress.

"Sammen med andre lande sætter vi ind for at stoppe terrorisme og migration. FN har en fredsbevarende styrke på 12.000 mennesker, og Danmark forventer igen at stille med transportflyet C-130."

Danmark har bevilget ca. 200 millioner kroner til udviklingsbistand til Mali, og 50 millioner til den humanitære situation om året.

"De penge gør en forskel i folks liv – Danmark har givet rent vand til over 300.000 mennesker i Mali, hjælper unge entreprenører og støtter engagerede unges arbejde med at fremme fred og forsoning, og som kæmper for den demokratiske udvikling i Mali, der i 2018 afholdt demokratiske valg til præsidentembedet", siger Marianne Kress.

Hun bor til daglig i hovedstaden Bamako. Hendes mand er i Danmark, og børnene på 18 og 20 år bor i Danmark og England. Et liv der på den private front er udfordret, og samtidig en dagligdag hvor hun og de øvrige folk omkring ambassaden har store begrænsninger på hvor man kan bevæge sig hen.

Et liv der for mange lyder som plantet midt i en heksekedel, men man hører ikke Marianne Kress beklage sig:

"Jeg ser håb for landet, det er jeg nødt til. Udviklingsbistanden og støtten til stabilisering gør at vi kan se fremgang og udvikling selvom det er svært. Og livet som diplomat er meget at flytte rundt, sådan er det."

Under al snakken har Marianne Kress fornemmer man både engagementet og optimismen tydeligt, og har man fordomme om fine diplomat-nykker, kan man godt tro om igen.

Det er smil og afslappet snak der præger billedet. Mens hun kigger nysgerrigt ud af vinduet på det Albertslund hun forlod for mange år siden.

Publiceret 03 September 2019 07:00