Lungekoret i Greve synger i forbindelse med en sundhedsdag. Ulrik Skat sidder ved klaveret. Privatfoto

Lungekoret i Greve synger i forbindelse med en sundhedsdag. Ulrik Skat sidder ved klaveret. Privatfoto

Har du en lungesygdom: Så syng hverdagen bedre

Musikskolen, Sundhedshuset og KOL-foreningen er gået sammen om et nyt lungekor

Af
Jørgen Brieghel

syng syng At synge sammen styrker vejrtrækningen og giver stor livsglæde.

Det er baggrunden for, at Albertslund nu får et nyt kor – et lungekor.

Albertslund Musikskole, Sundhedshuset og Albertslund KOL-forening er gået sammen om projektet.

Leder af Musikskolen, Ulrik Skat, har i sit tidligere job i Greve kommune med succes arbejdet med et lungekor.

”Sang og musik kan ikke kurere lungesygdomme, men det kan gøre hverdagen bedre for mennesker med KOL og andre lungesygdomme, og så er det sjovere end at tage medicin eller side på en motionscykel”, siger Ulrik Skat.

Eksplosiv sygdom

”KOL er en eksplosiv sygdom – ca. 350.000 mennesker på landsplan har sygdommen. Da vi startede et lungekor i Greve, kom initiativet fra Sundhedsforvaltningen, der henvendte sig til musikskolen. Da jeg kom til Albertslund, tænkte jeg, at kommunen rent demografisk har meget til fælles med Greve, så det var naturligt at prøve det samme her. Derfor henvendte jeg mig til Sundhedshuset i Albertslund, som straks var med på idéen”.

”Med få midler kan vi gøre meget for en gruppe mennesker, som traditionelt kan være svære at få fat i. Det er ikke nødvendigvis mennesker, der træner og motionerer. Men sang er meget lettere, og det er slet ikke afgørende, om man er en god eller dårlig sanger. Man skal deltage i koret som del af et fællesskab, og meningen er ikke, at det skal klinge rent og smukt, men at det skal give deltagerne bedre livsglæde i hverdagen”.

Iltmætningen blev bedre

I forbindelse med lunge-koret i Greve blev der taget prøver af iltmætningen hos kordeltagerne undervejs i forløbet. Det viste sig, at sang rent faktisk har en god effekt på iltmætningen og dermed evnen til at trække vejret.

”Vi kunne ikke kurere KOL, men vi kunne se en øjeblikkelig effekt af vores korarbejde”, fortæller Ulrik Skat.

I Albertslund har der allerede været interesse for at starte et lungekor. Ved introduktionsmødet kom 24, og 19 tilmeldte sig på stedet. Lige nu er der 24 på medlemslisten. 27. september går koret i gang, og det foregår i Sundhedshuset kl. 12,30 til 14,30. Her vil man fremover synge hver fredag i ulige uger i samme tidsrum.

Sådan kommer du med

”Vi stiller med en korleder og sørger for det administrative, og Sundhedshuset står for supervisionen. Meningen er, at der skal findes gode sange. Ikke altid traditionelle korsange, som måske kan virke lidt for højtravende på mange. Vi starter hver gang med at varme stemmen op og lave stemmeøvelser, og så går vi i gang. Hvad der skal ske, afhænger af stemningen. Man kan godt forestille sig, at der skal synges flerstemmigt. Det gør det bare sjovere, hvis der er udfordringer undervejs”, siger Ulrik Skat.

Han understreger, at der ikke kræves særligt sangtalent for at være med. Alle kan deltage. Der skal synges sammen som et samlet kor.

Fællesskabet er vigtigt, og derfor vil pårørende til kordeltagerne også være velkomne.

Det koster 150 kr. halvårligt at være med. For det beløb får man 19 gange korsang plus det løse, som kan være koncerter eller ekskursioner.

Har man lyst til at deltage – eller bare vide mere – kan man kontakte Ulrik Skat på tlf: 43863350 eller på mail uss@albertslund.dk

Publiceret 23 September 2019 07:00