Tre voksne per børn i vuggestuen, og seks voksne per børn i børnehaven, lyder BUPLs anbefaling om minimums-normeringer. Arkivfoto.

Tre voksne per børn i vuggestuen, og seks voksne per børn i børnehaven, lyder BUPLs anbefaling om minimums-normeringer. Arkivfoto. Rawpixel.com - stock.adobe.com

Politisk skepsis: Er der råd til minimums-normeringer?

Overraskende med et S-udspil til 40 millioner, når vi står med et sparebudget til 70-80 millioner, mener Venstre

Af
Finn Due Larsen

Børn Der lyder både positive toner og skepsis hos de øvrige partier i kommunalbestyrelsen, når det handler om minimums-normeringer for de 0-5-årige i Albertslund.

Som omtalt i AP i denne uge har Socialdemokratiet spillet ud med et oplæg til budgetforhandlingerne om, at Albertslund som den første kommune i landet skal indføre minimums-normeringer i daginstitutionerne. Efter modellen tre vuggestuebørn per voksen og seks børnehavebørn per voksen, som er BUPLs anbefalinger.

Da kommunalbestyrelsen mødtes tirsdag aften til førstebehandling af budgettet, fik udspillet blandede modtagelser. Især blev der stillet spørgsmålstegn ved finansieringen.

Andre børn finansiere?

"Det er dejligt, at vores forslag fra sidste år om ekstra pædagoger nu kommer igennem. Men vi støtter ikke minimums-normeringer, hvis det betyder at vi skal rundbarbere resten af børneområdet", sagde Danni Olsen (DF).

"Jeg håber vi kan finde pengene. Men hvis det betyder, at vi skal ansætte en masse pædagoger der skal løse PPRs opgaver, så kan vi lige så godt lade være."

Helge Bo Jensen (Enh.) var positiv overfor minimums-normeringer, men havde også forbehold:

"Vi vil gerne sikre os, at det ikke bliver et scenarie hvor der bare er andre børn der skal finansiere det. Det kunne være interessant at få belyst. Hvad angår finansieringen, nævnes kun anlægsudgifterne."

Her henviste Helge Bo Jensen til borgmester Steen Christiansens udtalelser til AP om at pengene blandt andet skal findes på anlægssiden i budgettet, så "farten vi sætter gang i nogle større nybyggerier eller renoveringer bliver langsommere end vi oprindeligt havde planlagt."

Hvordan finde 40 mio?

Venstre og Konservative mener dog ikke, at den melding giver et tilfredsstillende svar på finansieringen:

"Set i lyset af et sparebudget er det overraskende med et S-udspil om minimums-normeringer til 40 millioner kroner. Skal alle så stille med store, kostbare forslag? Hvordan vil man finde de penge ud over de 70-80 millioner vi allerede skal finde?", sagde Brian Palmund (V), og Lars Gravgaard Hansen (Kons.) tog samme tråd op:

"En dag hvor vi har råd, kan det godt komme med på vores palette. Vi er i den situation, at ved at fokusere på 0-5-årige kan de måske få nogle gode år, men så rammer virkeligheden. Vi har ikke sat penge af til at vedligeholde klubber, SFO’er og skoler. Der er mange ting, der skal være i orden, før vi ensidigt vil fokusere på 0-5-årige."

Ikke kun anlæg

Steen Christiansen svarede til kritikken, at pengene ikke kun skal finansieres ved anlægsinvesteringer, men andre muligheder skal gås igennem:

"Det er vigtigt for os at angive en retning og et sted vi gerne vil hen. Jeg tror på vi skal finde nogle platforme hvor det er vigtigt at byen kan udvikle sig."

Mest positiv var Leif Pedersen (SF), der glædede sig over, at "Socialdemokratiet har lyttet til os og borgerne":

"Selvfølgelig er vi tilfredse med det udspil der er kommet."

Publiceret 10 October 2019 06:00