Man er altid velkommen til en uforpligtende snak i Albertslund Rusmiddelcenter, og man kan ringe eller gå lige ind fra gaden, fortæller Martin Freitag og Katrine Kragh. Foto: due.

Man er altid velkommen til en uforpligtende snak i Albertslund Rusmiddelcenter, og man kan ringe eller gå lige ind fra gaden, fortæller Martin Freitag og Katrine Kragh. Foto: due.

Rusmiddelcenter: Alle slags mennesker søger behandling

Problemer med rusmidler kan ramme alle, siger Albertslund Rusmiddelcenter, der efter det første år føler sig godt integreret i området

Af
Finn Due Larsen

Misbrug Når nogen henvender sig med behov for hjælp til at få løst et problem med hash eller andre rusmidler, kan det være alle slags mennesker.

Sådan lyder en af konklusionerne fra Albertslund Rusmiddelcenter efter at have været i gang i et år.

"Det er både mænd og kvinder, unge og gamle, og folk fra alle sociale lag, der henvender sig her. Både folk i job, udenfor arbejdsmarkedet og studerende", siger Martin Freitag, leder på stedet.

Han forklarer, at omkring 30-35 er indskrevet i behandling i rusmiddelcentret, og de er i alderen fra 18-50 år.

"Det er et tal, vi er godt tilfredse med. Men der er sagtens plads til flere", siger han og tilføjer at brugerne trods store forskelligheder også har nogle fællestræk:

"Det er typisk, at de er ramt af at have nogle andre, store udfordringer i hverdagen. Så kan et rusmiddel være en midlertidig løsning på problemerne."

Fordomme

Centret åbnede i september 2018, i Kærnehusets gamle lokaler i Skyttehusene. De har et ønske om at få et budskab ud om hvad det er for nogle brugere, der benytter behandlingstilbuddet på stedet.

"Vi vil gerne prøve at imødegå nogle af de fordomme, der er om de folk der bruger rusmidler", siger Katrine Kragh, en af behandlerne på stedet.

En af de fordomme, stedet ofte er blevet mødt med, er billedet af "junkier" og kanyler. Men intet kunne være mere forkert:

"Vi behandler ikke for misbrug af hårde stoffer, som heroin og lignende. Men for hash og det vi kalder "fest-stoffer" - kokain, amfetamin med flere", siger Martin Freitag.

Kan gå direkte ind

Behandlingen gives med samtaler, både individuelt og i grupper, ud fra individuelle behov.

"Vi hjælper også så meget vi kan med de daglige ting, som at få sendt ansøgninger, ringet til myndigheder, og hvad det nu ellers kan være", siger Katrine Kragh, der tilføjer, at der som led i behandlingen også er tilbud om forskellige aktiviteter på stedet.

Centret hylder den åbne og ligefremme tilgang. Man skal kunne gå direkte ind fra gaden og henvende sig.

"Man må også gerne ringe eller maile til os. Man kan komme til en uforpligtende samtale, og man binder sig ikke til noget. Det hele foregår frivilligt her", siger Martin Freitag.

Centret er et offentligt tilbud, og derfor helt gratis. De fleste brugere er fra Albertslund, og som bosiddende i kommunen behøver man ikke henvisning fra lægen. Bor man i en anden kommune, skal man visiteres til tilbuddet.

Hård "fødsel"

Efter det første år føler Albertslund Rusmiddelcenter sig som godt integreret i området. Det var ellers efter en "hård fødsel", hvor centret inden indvielsen blev mødt med bekymring og protester fra beboere i området.

Det udløste en større debat, med læserbreve i AP og protester fra grundejerforeningen, og indvielsen blev udskudt.

"Men vi har intet hørt siden. Det er vores klare indtryk, at vi har et rigtigt godt forhold til beboerne i området", siger Martin Freitag.

Han henviser til, at han netop har haft en korrespondance med grundejerforenings-formand Christian Heick, og der var lutter positive tilkendegivelser omkring den nu et år gamle nabo.

Det bekræfter Christian Heick overfor AP.

Ønsker man at komme i kontakt med Albertslund Rusmiddelcenter, kan det gøres på telefon 23 99 65 11.

Publiceret 15 October 2019 06:10