Anja Christensen holder øje med tiden, når hun starter opvaskemaskinen. Foto: Agenda Centeret

Anja Christensen holder øje med tiden, når hun starter opvaskemaskinen. Foto: Agenda Centeret

Strømmen er dyrest mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret

Kan man flytte noget af sit strømforbrug væk fra kl. 17-20, er der penge at hente, hvis man har en fjernaflæst elmåler, lyder sparetippet fra Agenda Centeret

energi Med de nye fjernaflæste elmålere, som de fleste af boligerne i Albertslund nu har fået installeret, er det blevet muligt at registre elforbruget time for time. Det vil elnetselskabet Radius bruge til at få os forbrugere til at sprede vores elforbrug ud over flere timer i døgnet, fortæller man i Agenda Centeret.

”I dag bliver næsten 1/5 af hele årets elforbrug brugt om vinteren i timerne fra 17 – 20”, siger Anja Christensen fra Agenda Centeret, ”Det betyder, at elnettet er ret belastet i netop det tidsrum. Med forventningen om at vi i fremtiden vil komme til at bruge mere strøm, bl.a. til elbiler, vil vi kunne undgå at udbygge elnettet så meget, og samtidig vil det være billigere at vedligeholde, hvis noget af forbruget bliver flyttet fra de mest belastede timer”.

”Den mest effektive måde at regulere forbruget er gennem priserne. Derfor er prisen på transporten af el fra elværkerne til os forbrugere nu blevet dyrere fra kl. 17 til 20 i vinterhalvåret, hvor elnettet er mest belastet. Resten af døgnet, hvor der er rigelig plads i elnettet, er den til gengæld blevet billigere”, siger Anja Christensen.

Prisforskel på el

Agenda Centeret oplyser, at den rå pris på el og transport, uden afgifter og moms, er 83,50 øre for 1 kWh i det dyre tidsrum og 32,87 øre resten af tiden. Tidligere var prisen 37,51 øre over hele døgnet. Det gælder også for de få, der ikke har fået en ny måler endnu.

”Det betyder, at du med A+ mærkede hvidevarer kan spare ca. 60 øre, ved at sætte opvaskemaskinen eller vaskemaskinen til at køre uden for det dyre tidsrum og omkring det dobbelte 1,20 kr., hvis du gør det med tørretumbleren”, lyder det fra Anja Christensen.

Det kan man spare

Ifølge branceorganisationen Dansk Energi kan en familie på fire med et gennemsnitligt forbrug spare omkring 200 kr. om året, hvis de lægger al forbrug af vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine uden for den dyre periode. Ændrer man ikke noget ved sit forbrug, vil regning blive nogenlunde det samme som tidligere.

brie

Publiceret 19 October 2019 07:00