Mette Liljendahl og Mette Gerhard håber, at der snart kommer liv i caféen i Sundhedshuset igen. Foto: brie

Mette Liljendahl og Mette Gerhard håber, at der snart kommer liv i caféen i Sundhedshuset igen. Foto: brie

Caféen i Sundhedshuset er vigtig at få gang i igen

Der arbejdes stadig på at få ny forpagter af caféen, siden Grennessminde stoppede i februar

Af
Jørgen Brieghel

spisested ”Jeg bliver stoppet af folk på gaden og beboere i huset, som spørger mig: Hvornår åbner caféen igen”.

Det fortæller Mette Gerhard, leder af Sundhedshuset.

En vigtig del af Sundhedshuset er, at der er en caféområde, som serverer sund og lækker mad til en god pris. Et sted at mødes. Et sted at hænge ud.

Den første forpagter af husets café var den socioøkonomiske virksomhed Grennessminde. Men de valgt at stoppe i februar, og siden har der været søgt efter en ny forpagter.

”Vi har været i tæt kontakt med flere, der har budt ind – men det blev desværre ikke til en underskrift på en aftale”, fortæller Mette Liljendahl, udviklingskonsulent i Sundhedshuset.

Særlige behov

”Det har været vores ønske, at caféen skulle drives efter socialøkonomiske principper, så der er mulighed for at ansætte mennesker med særlige behov”, fortæller Mette Gerhard. ”Det var et godt koncept, som passede fint til Grennessminde. Vi har dog i vores søgning efter en ny forpagter nedtonet det en smule. Men vi lægger stadig vægt på, at her skal være rummelighed”.

”Caféen er uhyre vigtig for huset”, fortæller Mette Gerhard. ”Det er det første man møder, når man kommer her. Det er tænkt ind som husets hjerte. Og personligt savner jeg rigtig meget duften af kaffe og et pulserende liv omkring cafébordene. Det savner rigtig mange jeg møder også”.

Mette Liljendahl fortæller, at caféområdet stadig bruges:

”Meningen med huset er jo, at man skal kunne bruge det til arrangementer, og derfor holdes der stadig mange forskellige møder her. Brugerne kan ikke anvende det store køkken, men vi stiller så et af husets mindre køkkener til rådighed, så der kan brygges kaffe osv.”

Vinduet til borgerne

”Caféen er Sundhedshusets vindue til borgerne. Derfor skal den nye forpagter kunne levere sund og lækker mad. Og mange har bedt om, at det også bliver til en rimelig pris”, fortæller Mette Gerhard.

”Vi forestiller os, at en ny forpagter kan være en virksomhed, der f.eks. har catering i forvejen og som kan se caféen her som et godt supplement”, siger Mette Liljendahl.

At drive café i Sundhedshuset handler ikke bare om at smøre lidt sandwichs og servere nogle skummende café latter. Der skal produceres mad til husets daglige brugere og personale, til borgere ude fra og til særlige aktiviteter.

”Vi har tænkt på, at det kunne være en idé at få etablere en slags folkekøkken, så borgerne kan tiltrækkes og få mad til en god pris”, siger Mette Liljendahl.

Når gymnasiet åbner

”Og så håber vi naturligvis at mange unge vil lægge vejen forbi. når det nye gymnasium åbner. Vi ligger jo lige på vejen – og vi satser på, at der kan serveres god og sund mad til de unge”, siger Mette Gerhardsen.

Den nye forpagter må også meget gerne have evner til at finde samarbejdspartnere i lokalområdet.

”Caféen er – som del af Sundhedshuset – et offentligt sted. Mange tror fejlagtigt, at de kommer ind i et plejehjem, når de passerer skydedørene til Sundhedshuset. Men meningen er, at alle skal bruge huset”, siger Mette Gerhard.

”Vi glæder os til at se caféen åben igen, og hvis nogen kender nogen eller har hørt om nogle, som kunnen være interesserede i at forpagte stedet, skal de bare kontakte os”, siger Mette Liljendahl. Hun understreger, at man naturligvis skal fremlægge et budget for driften af caféen, og det skal være realistisk.

Publiceret 10 November 2019 07:00